Petra's Mystery Pagina

Terug naar de Lezen pagina

Mijn favoriete mysteries

Elizabeth George

(mijn favoriet!)

Elizabeth George is een Amerikaanse schrijfster, maar ze woont zelf een groot deel van het jaar in Engeland en haar verhalen spelen zich ook in Engeland af. Al haar boeken hebben dezelfde hoofdpersonen. Rode draad door alle verhalen zijn de zaken die inspecteur Thomas Lynley bij Scotland Yard tegenkomt.

Je kunt de boeken het beste in volgorde lezen, omdat je dan de verhoudingen tussen de hoofdpersonen het beste kunt volgen.

  1. Totdat de dood ons scheidt (A Great Delivarance), 1989
  2. Afrekening in bloed (Payment in Blood), 1989
  3. Klassemoord (Well Schooled in Murder), 1990
  4. Mij is de wrake (A Suitable Vengeance), 1991
  5. Zand over Helena (For the Sake of Helena), 1992
  6. De verdwenen Jozef (Missing Joseph), 1993
  7. Waar rook is (Playing for the Ashes), 1994
  8. In handen van de vijand (In the Presence of the Enemy), 1996
  9. In de ban van bedrog (Deception on his Mind), 1997
  10. Wie zonder zonde is (In Pursuit of the Proper Sinner), 1999
  11. Verrader van het verleden (A Traitor to Memory), 2001

Minette Walters

Minette Walters is een Engelse schrijfster. Zij heeft geen vaste hoofdpersoon in haar boeken. Haar boeken gaan meestal over schijnbaar gewone mensen die met een misdaad geconfronteerd worden. Motieven en drijfveren van mensen blijven vaak onduidelijk, waardoor haar boeken soms een beetje broeierig sfeertje hebben. Behalve het ‘hoe’ van de misdaad speelt bij haar ook het ‘waarom’ een belangrijke rol. Gaandeweg in het boek krijg je als lezer steeds meer inzicht in de relaties tussen de personen in haar boek, maar toch worden in veel van haar boeken niet alle vragen die het boek oproept, beantwoord. Juist daarom blijven haar boeken (bij mij althans) nog vaak lang in je hoofd naspelen.

Tot nu toe zijn verschenen van haar:

In de Opzij van juni 1999 kun je een interview met Minette Walters vinden, dat gehouden is naar aanleiding van het verschijnen van haar boek 'De branding'.

Patricia D. Cornwell

Hoofdpersoon in haar boeken is Kay Scarpetta, een vrouwelijke patholoog-anatoom in de Amerikaanse staat Virginia. Door haar werk komt ze natuurlijk regelmatig in aanraking met de misdaad, en soms heeft men het persoonlijk op haar gemunt. Het zijn spannende boeken met een originele invalshoek. Je moet wel een stevige maag hebben, want het werk van dr. Scarpetta wordt soms nogal gedetailleerd besproken.

Ik vind Cornwell’s eerste boeken beter dan haar latere. Bij haar latere boeken heb ik af en toe het idee dat ze zich er wat makkelijk van af maakt.

Ook deze boeken kun je het beste in volgorde lezen, omdat soms in een boek teruggegrepen wordt naar iets wat in een vorig boek is gebeurd.

  1. Fataal weekend (Post Mortem), 1990
  2. Corpus Delicti (Body of Evidence), 1991
  3. Rigor Mortis (Cruel and Unusual), 1993
  4. Modus Operandi (Body Farm), 1994
  5. Het Kaïnsteken (From Potter’s Field), 1995
  6. Doodsoorzaak (Cause of Death), 1996
  7. Onnatuurlijke dood (Unnatural Exposure), 1997

Er zijn nog meer boeken van Cornwell verschenen, maar op dit punt ben ik opgehouden haar boeken te lezen. Ze gaat zichzelf steeds meer herhalen en de verhaallijnen worden ongeloofwaardiger. Psychopatische moordenaars die het op haar of haar naasten voorzien hebben gaan een steeds grotere rol spelen, waardoor de boeken meer het karakter van een klopjacht krijgen dan een 'whodunnit'. 

Val McDermid

Hoofdpersoon is Kate Brannighan, privé detective in Manchester, Engeland. Ze lijkt een beetje op Kinsey Millhone, alleen door de Engelse omgeving stralen deze boeken een heel andere sfeer uit dan de boeken van Sue Grafton.

Van Val McDermid zijn inmiddels ook twee boeken verschenen met profielschetser Tony Hill in de hoofdrol. Het is zijn taak als psycholoog de politie van een profiel te voorzien van seriemoordenaars. Het zijn: Met name in 'De sirene' worden de handelingen van de (sadistische) seriemoordenaar nogal gedetailleerd beschreven en je hebt er een stevige maag voor nodig. Als je hier tegen kunt heb je een boek te pakken dat je absoluut niet meer neer kunt leggen.

Anne Perry

Weer een heel ander soort boeken. De boeken van Anne Perry spelen zich af in het Londen van de vorige eeuw tegen de achtergrond van de strenge Victoriaanse moraal. Haar boeken lezen wat traag, maar het zijn prachtige verhalen. Behalve als een spannende detective laten ze zich ook lezen als een boeiende historische roman. De boeken van Anne Perry zijn (voor zover ik weet) niet in het Nederlands vertaald.

Nevada Barr

Nevada Barr is een ‘ranger’ (parkwachter) in een nationaal park in de Verenigde Staten. Het zal je daarom niet verbazen dat haar hoofdpersoon, Anna Pigeon, ook een ranger is. En ook in een Nationaal Park kun je aardig wat misdaad tegenkomen, zo blijkt wel uit haar boeken. De verhalen zitten goed in elkaar. De ruige natuur wordt zo levensecht beschreven dat je af en toe zelf het gevoel hebt dat je er midden in zit.

Ieder verhaal speelt zich af in een ander park.

Van haar zijn verschenen: 

  1. Track of the Cat (1993) (Nederlands: Het spoor van de kat)
  2. A Superior Death (1994) (Nederlands: Een superieure dood)
  3. Ill Wind (1995) (Nederlands: Tot op het bot)
  4. Firestorm (1996)
  5. Endangered Species (1997)
  6. Blind Descent (1998)
  7. Liberty Falling (1999)
  8. Bittersweet (1999)
  9. Deep South (2000)
  10. Blood Lure (2001)
  11. Hunting Season (gepland voor 2002)

Voor zover ik weet zijn alleen haar eerste drie boeken in het Nederlands vertaald. 

Ruth Rendell

Ruth Rendell ken je misschien van de ‘Inspector Wexford’ serie op de t.v. Ze heeft inderdaad aardig wat boeken met deze norse hoofdinspecteur in de hoofdrol geschreven. Maar haar schrijftalenten komen pas echt goed tot hun recht in de boeken die ze onder het pseudoniem Barbara Vine schrijft. Ieder boek heeft een andere hoofdpersoon. Overeenkomst tussen al deze boeken is dat de hoofdpersonen in het begin nog wel redelijk normaal lijken. Gaandeweg het boek gaan ze zich steeds vreemder gedragen. Maar omdat Ruth Rendell je in staat stelt om zo ongeveer in de huid van de hoofdpersoon te kruipen, blijf je dit vreemde gedrag begrijpen. Uiteindelijk blijkt de hoofdpersoon zich dan zo in de nesten gewerkt te hebben, dat er nauwelijks een oplossing mogelijk is. Meestal lopen haar boeken dan ook slecht af.

Dick Francis

Na al deze vrouwen eindelijk eens een man: Dick Francis. Dick Francis is zelf beroepsjockey geweest in Engeland, maar zijn carrière werd door een rugblessure voortijdig beëindigd. Vervolgens is hij over paardensport gaan schrijven in kranten. Inmiddels heeft hij ruim 30 thrillers geschreven die zich in de paardenwereld afspelen. Vrijwel ieder boek heeft een andere hoofdpersoon, maar eerlijk gezegd zijn deze hoofdpersonen een beetje onderling uitwisselbaar. Ook in ieder boek komt een ander aspect van de paardenwereld aan de orde: een trainer, een jockey, iemand die paarden vervoert, een bankier die via zijn werk veel renpaarden financiert, etc. Het zijn stuk voor stuk spannende boeken met goed uitgewerkte verhalen. Soms zijn ze naar mijn smaak iets te gewelddadig, maar ze lezen als een trein. Je hoeft niets met de paardenwereld te hebben om zijn boeken te kunnen waarderen.

Terug naar de Lezen pagina