Petra’s Weblog

27 oktober 2003

Aachen

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 10:54

De Dom in AachenDit weekend even voor een ‘mini-vakantie’ naar Aachen (Duitsland) geweest. We hadden een NS-arrangement geboekt, met een overnachting in het superdeluxe hotel Dorint Quellenhof. Helaas is een nacht te kort om van alle luxe van het hotel te genieten, maar het voelde wel heel bijzonder om even in zo’n omgeving te verblijven.
Aachen stond al heel lang op mijn verlanglijstje, vanwege de ‘Paltskapel’, een kerk die rond 800 door Karel de Grote is gesticht, en inmiddels onderdeel is geworden van de veel grotere Dom. We hebben deze kerk op eigen gelegenheid bezichtigd, en ook nog onder leiding van een gids. Dat laatste was wel leuk, want behalve dat de gids uiteraard een en ander vertelde, kwam je ook op plaatsen waar je normaal niet mocht komen, zoals op het koor, en op de ommegang rond de kapel, waar de marmeren troon van Karel de Grote stond.
Het Couvenmuseum viel wat tegen. Dit museum met voornamelijk achttiende-eeuwse meubels maakte een weinig geinspireerde indruk. De meubels en schilderijen waren wel in de kamers gezet, maar het zag er nogal stoffig uit, en iedere toelichting ontbrak. Hier was beslist iets leukers van te maken geweest. Het Dommuseum daarentegen was absoluut indrukwekkend. Daar is een kleine, maar zeer kostbare collectie kerkelijke kunst te zien, zodanig opgesteld dat ieder object goed tot z’n recht komt.
Jammer dat het gothische stadhuis, gebouwd op de fundamenten van het paleis van Karel de Grote, wegens herinrichting gesloten was. Dat lijkt me nog een reden om een keer terug te gaan naar Aachen. En dan hopen dat het volgende keer ook wat warmer is, zodat we ook kunnen genieten van de vele terrasjes op de gezellige pleinen.

19 oktober 2003

Mijn eerste opera

Geplaatst onder: gezien — Petra @ 22:32

Ik was het al langer van plan, maar het kwam er nooit van: een opera bezoeken. Gisteravond is het dan eindelijk gebeurd. Nee, het was niet ‘La Traviata’ of ‘Madame Butterfly’, maar een moderne opera met de naam ‘Drift’ van een jongeren-operagezelschap dat zich Transparant noemt. Eerlijk gezegd zou ik zo’n voorstelling nooit zelf uit de theaterbrochure gekozen hebben, maar een bekende speelde de mannelijke hoofdrol en ik was al langer van plan hem eens in het theater te bekijken. Die kans kwam gisteren.
De opera was gebaseerd op een verloren gegane opera van Monteverdi, waarvan alleen het libretto en de aria ‘Lamento d’Arianna’ bewaard is gebleven. Dit vormde de basis van ‘Drift’.
Deze kennismaking met opera is mij goed bevallen. Ik heb genoten van de prachtige muziek die het orkest (zo’n twintig man, dat vind je niet meer zo vaak in het theater) speelde op hun oude instrumenten. En natuurlijk de zang. De samenzangen waren mooi, maar helemaal indrukwekkend was het duet van Teseo en Arianna, en natuurlijk het Lamento. Het enige minpuntje was dat het na dit Lamento wel erg plotseling afgelopen was.
Bij het woord ‘opera’ denk je toch vaak aan wat gezapige voorstellingen waar al wat oudere zangers en zangeressen op het toneel staan. ‘Drift’ bewijst dat een opera wel degelijk dynamisch kan zijn, en dat jongeren ook een prachtige voorstelling kunnen maken.

13 oktober 2003

Brugge en Gent

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 10:07

Brugge
Met mijn mede-studenten van Suster Bertken zijn we een weekend naar Brugge en Gent geweest. Het grootste deel van de tijd verbleven we in Brugge. We hebben daar onder meer een stadswandeling gedaan, en hebben de topstukken bekeken in het Groeningermuseum en het Memlingmuseum. Daar hebben we ons met name geconcentreerd op de Vlaamse Primitieven, een groep schilders uit de vijftiende eeuw. En de naam ‘primitief’ doet hun schilderkunst absoluut geen eer aan: het zijn over het algemeen zeer gedetailleerde en verfijnde schilderijen.
Over dit thema hebben we ook nog een lezing gehad, verzorgd door een medestudente die enkele jaren geleden afgestudeerd was. Haar enthousiasme over de getoonde schilderijen werkte zeer aanstekelijk, en ik ben zeker van plan me verder in dit thema te verdiepen.
De laatste dag zijn we doorgereisd naar Gent, waar we ook nog een stadswandeling gedaan hebben. Omdat ik wat eerder dan de groep naar huis wilde, ben ik in mijn eentje het ‘Lam Gods’ van Jan van Eyck gaan bekijken. Jammer dat dit prachtige altaarstuk in een afgesloten, zeer kleine ruimte van de St. Baafskathedraal hangt. Ik heb er geen probleem mee dat ik moet betalen om zoiets te zien, maar dan wil ik ook echt wel wat kunnen zien, en niet alleen de ruggen van de ongeveer vijftig andere mensen die ook hetzelfde stuk willen bekijken. Desondanks was het altaarstuk zeer indrukwekkend. Bij de lezing de avond ervoor was er al veel over verteld, en de audiotour gaf ook een goede toelichting.
Een vergelijking van Brugge met Gent valt wat mij betreft uit in het voordeel van Brugge. Brugge is intiemer en veel foto-genieker. Brugge is een stadje waar je uren, zo niet dagen, doorheen kunt zwerven, om bij iedere hoek weer verrast te worden door een schilderachtig pleintje of een mooi doorkijkje. Gent is ook absoluut de moeite waard, maar de bezienswaardigheden zijn wat meer verstopt tussen lelijke gebouwen, terwijl je continu op je hoede moet zijn voor trams en auto’s die aan alle kanten langs je razen.
Maar ik heb in ieder geval besloten dat ik in beide steden nog wel eens terug wil komen. Er is zoveel te zien dat een weekend absoluut niet genoeg is.

4 oktober 2003

Pauselijke pantoffels

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 17:45

Vandaag ben ik met vriendin Monique naar de tentoonstelling Pracht en Praal van de Paus geweest in museum het Catharijneconvent. De tentoonstelling toont objecten uit de pauselijke schatkamers van de afgelopen 150 jaar. Een groot aantal van deze voorwerpen is nog nooit buiten het Vaticaan te zien geweest.
pontificaalschoenen
Voor het hoge kunstzinnige gehalte hoef je de tentoonstelling niet te bezoeken. Er glimt veel, en het zal vast ook allemaal wel erg kostbaar zijn, maar echt mooi zijn de objecten niet. Daarvoor zijn ze teveel gemaakt om te imponeren. Wel geeft de tentoonstelling een goed beeld van het verschijnsel ‘Paus’ en alles wat daarmee samen hangt. Aan de hand van de voorwerpen wordt een verhaal verteld over alle gebruiken en rituelen die in de katholieke kerk rond de paus gebruikelijk zijn of waren. Zoals de ‘pauselijke pantoffels’ (officieel heten ze Pontificaalschoenen, en ze schijnen gedragen te zijn door paus Pius X (1903 – 1914)). Dit object werd gebruikt om uit te leggen hoe het ritueel van het kussen van de voeten van de paus in elkaar stak.
Door de tentoonstelling ga je absoluut weer nadenken over de katholieke kerk in het algemeen en de rol van de paus daarin in het bijzonder. Vooral als je de laatste tijd de beelden op tv ziet van een zeer broze paus Johannes Paulus II dan vraag je je toch af hoeveel macht zo’n man bezit en of dat wel terecht is.
Deze tentoonstelling is een aanrader voor wie geinteresseerd is in kostbare liturgische voorwerpen, maar ook voor mensen die meer willen weten over de achtergronden van het pausdom in de laatste 150 jaar. Ik heb me in ieder geval goed vermaakt, en het heeft weer genoeg stof tot denken en discussieren opgeleverd.

Gemaakt met WordPress