Petra’s Weblog

22 november 2003

Zijn laatste wil / Elizabeth George

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 10:35

Waar is Barbara???? Dat is de eerste vraag waar je mee blijft zitten als je ‘Zijn laatste wil’ van Elizabeth George hebt gelezen. Mijn favoriete figuur uit alle eerdere boeken van George komt in dit boek niet voor, wordt zelfs niet genoemd. Natuurlijk, ze was bij haar baas Linley in ongenade gevallen nadat ze orders van een meerdereniet had opgevolgd zodat ze een klein meisje het leven kon redden. Maar dat is toch geen reden voor George om Barbara dan ook maar in de ban te doen? En zelfs Linley komt er nauwelijks in voor. Hij treedt af en toe op als deskundige op afstand en heeft het verder vooral druk met zich zorgen maken over de inmiddels zwangere Helen.
‘Zijn laatste wil’ draait helemaal om Deborah en Simon St. James. Zij reizen af naar Guernsey, om een oude Amerikaanse jeugdvriendin van Deborah en haar broer te helpen, die van moord worden beschuldigd. Wie de eerdere boeken van George gelezen heeft, weet dat de combinatie Deborah en Simon altijd garant staat voor veel gekissebis. Hun moeizame huwelijk, de moeite die Deborah heeft met het accepteren van haar ongewilde kinderloosheid, de neiging tot wederzijdse betutteling, waar de ander zich natuurlijk weer aan ergert, het wordt allemaal breed uitgemeten. Wie zich daar niet al te veel aan stoort, ziet verder in ‘Zijn laatste wil’ toch een boeiend verhaal. Een rijk man en groot weldoener wordt vermoord, en er blijken veel mensen belang te hebben bij zijn dood. Ze denken er financieel beter van te worden, of ze zijn zijn voorliefde voor seks met jonge meisjes zat. En hebben de Amerikaanse broer en zus nu wel of niet iets met zijn dood te maken? Eerlijk gezegd ben ik dat laatste alweer vergeten, maar dat is een reden om het boek nog een keer te lezen. Al weet ik niet of dit een boek is dat er om vraagt twee keer gelezen te worden.

2 november 2003

Gekaapt! / Thea Beckman

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 10:57

Gekaapt!Als twaalfjarige ontdekte in de plaatselijke bibliotheek het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van ene Thea Beckman. Van die naam had ik nog nooit gehoord, maar de titel fascineerde me. Ik wist wat een kruistocht was en ik wist wat een spijkerbroek was. Maar een kruistocht in spijkerbroek? Een boek met zo’n titel vroeg er dus om gelezen te worden – en vanaf dat moment heb ik alle boeken van Thea Beckman verslonden. Wat heb ik genoten van die vrijgevochten Marije, die als Marie-Claire drie boeken lang door Frankrijk trekt tijdens de honderdjarige oorlog. En het prachtige gedachte-experiment van Beckman, waarbij ze in een land met de naam Thule een hele matriarchale cultuur opzet – waar natuurlijk de mannen tegen in opstand komen.
Beckman heeft in haar boeken een voorkeur voor onafhankelijke mensen, die vraagtekens zetten bij de waarden en normen van hun tijd en proberen hun eigen weg te vinden. Zo ook in ‘Gekaapt!’, haar nieuwste boek. Het boek heeft eigenlijk twee hoofdpersonen: Gerlof, de zoon van een reder, die zich niet houdt aan het pad dat zijn vader voor hem uitstippelt, en zijn zus Gese, die de door haar vader gekozen huwelijkskandidaat verwerpt. Beckman maakt hier een aannemelijk verhaal aan, de mensen zijn echte mensen van vlees en bloed, met goede en slechte eigenschappen. Ze weet ook goed de dillemma’s van die tijd te schetsen: doen wat je hart je ingeeft versus de heersende opvattingen over ‘wat hoort’. Helaas stopt ze dit hele verhaal in maar 130 pagina’s, waardoor het af en toe wat te veel afgeraffeld wordt. Sommige verhaallijnen hadden best wat beter uitgewerkt mogen worden. Zo had van mij Gerlof nog wel het meisje van zijn dromen (want daar zijn wel aanwijzingen voor) achterna mogen reizen.
‘Gekaapt!’ is een onderhoudend boek en door zijn geringe dikte lees je het in een avond weg. Maar helaas mist het de diepgang van Beckmans eerdere meesterwerken.

1 november 2003

Halloween bij de Boekgrrls

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 11:15

Bij de Boekgrrls ontstaan regelmatig spontaan ideeen om elkaar ‘IRL’ te ontmoeten. Zo had Elm@ het idee om ons uit te nodigen voor Halloween, gecombineerd met een boekenruilavond. Ze had haar huis, een oude muziekschoool in de bossen van Doorn, helemaal in Halloween-stijl aangekleed, en het eerste wat ik zag toen ik aankwam waren een aantal boekgrrls die buiten samen rond een vuurtje marshmellows zaten te smelten. Erg sfeervol! Binnen aangekomen verdrong de rest van de groep zich rond de tafel (voorzien van speciaal Halloween tafelkeed) met de te ruilen boeken. Ik was wat laat, dus waarschijnlijk waren de echte ‘topboeken’ al weg, maar boeken ruilen was ook niet mijn voornaamste doel – ik vond het gewoon leuk om de boekies weer eens ‘in het wild’ tegen te komen. Desondanks nog vier boeken gescoord, waar ik me een tikkie schuldig over voelde, omdat ik zelf maar een boek ‘in de aanbieding’ had. De rest van de avond heb ik gezellig kletsend doorgebracht, in wisselende groepjes die zich over de grote ruimte en buiten verspreid hadden. Een bijzondere avond, op een bijzondere locatie, met bijzondere mensen!

Gemaakt met WordPress