Petra’s Weblog

28 december 2003

De Vlaamse Primitieven / Dirk De Vos

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:17

Tijdens mijn reis naar Brugge werd er een lezing gegeven over de Vlaamse Primitieven. Tijdens deze lezing werd dit boek aanbevolen als je er meer over wilde weten. Gelukkig hadden ze het boek in onze plaatselijke bibliotheek. Absoluut de moeite waard! Er worden 20 schilderijen heel gedetailleerd besproken. Alle besprekingen worden begeleid door kleurenafbeeldingen van prachtige kwaliteit. Echt een boek wat je nog regelmatig oppakt en doorbladert. Maar helaas, mijn exemplaar moet morgen weer terug naar de bieb…

27 december 2003

Billy Elliot

Geplaatst onder: gezien — Petra @ 14:28

Van mijn lijstje met films die ik rond de kerst wilde bekijken, is weinig terecht gekomen. Dat heeft uiteraard te maken met de vorige log, over de dvd-speler. Gelukkig heb ik wel ‘Billy Elliot’ kunnen zien. Wat een film! Het verhaal klinkt een beetje cliche-matig: jongetje uit Engels mijnwerkersgezin raakt gefascineerd door ballet. Zijn moeder leeft niet meer, en zijn vader vindt ballet maar iets voor meisjes en mietjes. Uiteindelijk ziet zijn vader in hoe belangrijk ballet voor Billy is en zet zich in om Billy auditie te kunnen laten voor de Royal Ballet School.
Alle elementen zijn dus aanwezig om er een mierzoet verhaal van te maken, maar dat is het absoluut niet geworden. Het verhaal is prachtig in beeld gebracht. De armoedige gymzaal waar Billy zijn eerste balletpasjes maakt, onder leiding van een balletjuf die voortdurend een sigaret in haar handen heeft, wordt door de bijzondere lichtval door de ramen omgetoverd in een sprookjesachtig decor.
Wat heel opvallend is in deze film, is het gebruik van de kleur blauw. Vrijwel alle kleuraccenten zijn blauw: de deuren en kozijnen in de arbeiderswijk, het hekwerk van de gymzaal, de kleren van de overige personen. Daarentegen is in de ‘balletwereld’ niets blauw. In de school waar Billy auditie doet, overheersen de kleuren wit, beige en zwart. Ook als Billy uiteindelijk naar Londen vertrekt, heeft hij wel een blauwe koffer bij zich (als verwijzing naar het wereldje waar hij vandaan komt?), maar draagt hij verder niets blauws. Zo’n consequent kleurgebruik lijkt me nauwelijks toeval. Het draagt wel bij aan de sfeer van de film.
Mooie film, beslist een aanrader!

24 december 2003

DVD

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 09:10

Sinds afgelopen maandag staat er een DVD-speler in mijn huiskamer. Nee, ik heb hem niet gekocht of gekregen, maar ik ben er wel eerlijk aangekomen. De rechtmatige eigenaar van de speler had geen plek voor het apparaat en vroeg of ie zo lang bij mij mocht staan. Natuurlijk mocht dat, maar dan wel aangesloten op mijn tv :-) . En aldus geschiedde… Maandagavond en gisteravond natuurlijk al wat dvd’s gekeken. En ook de kerstdagen lenen zich prima voor het filmkijken.
Er is 1 probleem: sinds de dvd-speler aan mijn tv hangt, doet mijn videorecorder het niet meer. Maar ja, een mens kan niet alles hebben.

21 december 2003

Wybertjes en streepjes

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 14:20

Gisteren met vriendin Monique een wandeling gemaakt vanaf de Elterberg. We hadden geen route of wandelkaart bij ons, dus we waren aangewezen op de al aangebrachte markering. Op goed geluk besloten we de wandeling met de ‘wybertjes’ te volgen, hoewel we het vermoeden hadden dat dit geen rondwandeling was, maar een lijnwandeling. Toen we na zo’n anderhalf uur lopen nog steeds verder van het beginpunt verwijderd raakten, leek dat inderdaad te kloppen. Gelukkig wist ik dat we vlak bij het Pieterpad zaten, dus zijn we via de bekende rood-witte strepen weer terug gelopen naar de Elterberg. Het was een mooie wandeling, en met het weer hebben we ook geluk gehad. Maar een ding kan ik niet uitstaan: ik weet nog steeds niet waar die wybertjes nou naartoe gaan… Ik ben vandaag al in mijn verzameling wandelkaarten gedoken, maar daar kan ik er ook niets over vinden. De enige oplossing is om ooit nog een keer de wandeling verder te lopen, en zien waar we terecht komen.
Mocht je de door ons bedachte rondwandeling zelf willen lopen, dan kun je hier de beschrijving vinden.

18 december 2003

Kerstfilms

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 20:24

Kerst 2003 zal na tien jaar weer mijn eerste kerstmis alleen zijn. Het zal anders zijn, maar ik ga me zeker niet vervelen. Afgelopen dinsdag plofte de tv-gids voor de kerstweek op de deurmat en ik heb er al met textmarker in zitten krassen welke films ik allemaal wil gaan kijken. Een selectie:
zaterdag 20 december
Willy Wonka and the Chocolate Factory – 17:35, Net 5
Iris – 22:25, BBC2 (Over Iris Murdoch)
dinsdag 23 december
Casper – 17:05, Yorin (een lieve film over een lief spookje, een van de weinige films die ik in de negentiger jaren in de bioscoop heb gezien)
woensdag 24 december
White Christmas – 15:30, BBC2 (lijkt me zo’n film die je toch tenminste een keer in je leven gezien moet hebben, alleen jammer dat ik dan nog op m’n werk zit. Gevalletje videorecorder?)
The sound of music – 20:00, Net5 (de ultieme kerstfilm, alleen was hij kerst 2002 niet te zien. Dit jaar toch maar weer kijken…)
West Side Story – 23:00, Yorin (hoe vaak heb ik deze al gezien? Het blijf mooi, en nog steeds moet ik huilen bij het eind. In het theater was deze musical overigens nog indrukwekkender)
eerste kerstdag
Mansfield Park – 18:10, Nederland 1 (ik ken deze film niet, maar volgens de gids een prachtig historisch drama. En daar kun je mij midden in de nacht voor wakker maken.)
tweede kerstdag
The Wizard of Oz – 15:45, BBC1 (De remake uit de zeventiger jaren was een gedrocht. Nu wil ik toch wel eens het origineel zien uit 1939, met Judy Garland als Dorothy)
Billy Elliot – 21:35, Ned1 (Stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Dit is mijn kans)
You’ve got mail – 21:55, Net5 (Lijkt me ook wel een onderhoudende film. En als ervaringdeskundige in het beginnen van een relatie via e-mail moet ik deze natuurlijk zeker zien. Helaas tegelijk met Billy Elliot, ik ben niet thuis en moet dus gaan tapen. Maar ik heb maar 1 videorecorder. Dat wordt kiezen…)

Tien films in 1 week tijd. Moet kunnen :-) . En mocht je nog andere filmtips hebben voor deze periode: ik hou me aanbevolen!

13 december 2003

De koepel van Brunelleschi / Ross King

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 18:52

Florence, 1418. Al honderd jaar werd er gebouwd aan de Dom, de Santa Maria del Fiore. Het werd tijd voor het slotstuk: een koepel van 100 meter hoog en 45 meter doorsnee. Men wist dan men een koepel wilde, maar men had er geen flauw idee van hoe zo’n koepel gebouwd moest worden. Er werd een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door Filippo Brunelleschi. Op voor die tijd zeer onconventionele wijze ging hij aan de slag met zijn koepel. De bouw werd geplaagd door tegenslagen, door oorlogen, door rivaliteit. Het zou Brunellischi’s levenswerk worden. Maar de koepel kwam er – en hij staat er nu nog.
Dit boek vertelt het verhaal van Brunelleschi en van de koepel. Het probeert te reconstrueren hoe Brunelleschi op zijn ideeen kwam en welke bouwtechnieken gebruikt zijn. De technische details gingen mij af en toe boven mijn petje, maar King weet hier toch een fascinerend verhaal van te maken.
In 2002 heb ik zelf die koepel kunnen bewonderen. Ik was toen al erg onder de indruk (het is de grootste koepel in de westerse wereld), maar na het lezen van dit boek realiseer ik me pas wat een huzarenstukje het bouwen van deze koepel is geweest.
Een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in kunst, geschiedenis of architectuur

8 december 2003

Lelieblank, scharlakenrood / Michel Faber

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 18:45

Dit boek was gekozen als boek van de maand december voor de Boekgrrls. Meestal lees ik het boek van de maand, ondanks goede voornemens, niet mee, maar dit keer liep ik er half november toevallig tegenaan in de bieb. Boek meegenomen en me vol goede moed op de bijna duizend pagina’s gestort. Het boek speelt zich in Londen, rond 1875. Hoofdpersoon is Sugar, een prostituee, die al vanaf haar twaalfde door haar moeder de fijne kneepjes van het vak geleerd krijgt. Als ze negentien is, wordt klant William, een welgestelde parfumfabrikant, verliefd op haar. Hij koopt haar vrij, zet haar in een huisje en zo wordt zij zijn full time minnares. Voor Sugar was William in eerste instantie alleen maar een manier om aan het wereldje te ontsnappen, maar na verloop van tijd wordt ze echt gek op hem. Helaas nemen zijn gevoelens voor haar langzaam af.
Dit is een boek wat zijn verwachtingen niet waarmaakt. Het is weliswaar een meeslepend verhaal, maar er zit weinig diepgang in. In feite is het niets anders dan een boeketreeks met een Victoriaans sausje erover. Bijzonder irritant is de gewoonte van de schrijver om, in navolging van de negentiende-eeuwse schrijvers, de lezer direct aan te spreken. Waarschijnlijk is dit gedaan om geheel in de Victoriaanse stijl te blijven, maar aangezien het boek pas in 2002 is geschreven, doet het nogal gekunsteld aan.
Wanneer je op zoek bent naar een lekker leesboek zonder al te veel pretenties, en je schrikt niet terug van een dikke pil, dan heb je hier een prima boek aan. Verwacht je wat meer diepgang en karakterontwikkeling, dan zou ik op zoek gaan naar een ander boek.

Gemaakt met WordPress