Petra’s Weblog

27 maart 2004

Vuurnacht / Diana Deverell

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 11:32

Weer een boek dat ik via bookcrossing kreeg toegestuurd. Het was een thriller, ik kende de auteur niet, dus genoeg reden voor mij om dit boek te gaan lezen. Maar helaas, Diana Deverell is niet de ontdekking van het jaar voor mij. Integendeel: ik geloof niet dat ik nog een boek van haar hoef te lezen. Hoofdpersoon Casey Collins is een Amerikaanse anti-terreur expert die tijdelijk in Denemarken werkt, om vermiste Stinger raketten op te sporen. Op een dag wordt er een vermoorde ‘biker’ aangetroffen in haar flat. In eerste instantie is Casey natuurlijk verdacht, maar die verdenking verdwijnt al snel, en ze stort zich natuurlijk in dit raadsel. De biker blijkt connecties te hebben met mensen die de raketten te koop aanbieden. En plotseling is ook Casey zelf doelwit van allerlei aanslagen. Dat is al een van de verhaallijnen die voor mij niet te volgen waren. En zo gaat dat de rest van het boek verder. Het zit vol met onlogische en tegenstrijdige zaken. Casey wordt tot twee maal toe neergeschoten, maar in geen van beide gevallen wordt er later in het verhaal nog naar gerefereerd. Haar stemming wisselt voortdurend zonder dat voor de lezer te volgen is waarom. Het geheel doet daarom rommelig aan. Daar komt nog bij dat ik zelf weinig heb met plots die om internationale complotten draaien (dat is mijn probleem, niet een fout van het boek), dus het boek heeft me helaas niet erg kunnen boeien.

26 maart 2004

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 21:09

Vandaag ben ik met vriendin Monique naar het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden geweest. De club waarmee we in mei op vakantie gaan, had hier een dag georganiseerd met lezingen en rondleidingen. Hoewel dit museum niet op mijn verlanglijstje stond van te bezoeken musea, is museumbezoek altijd leuk, dus de beslissing om er naar toe te gaan was snel genomen. Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op volkunkundige musea. Ik stel me daarbij vooral eindeloze vitrines voor met vreemd uitziende houten beelden, verzameld door welwillende missionarissen in donker Afrika. Dat vooroordeel ging vandaag dus aan diggelen. Wat een prachtige, gevarieerde collectie hebben ze daar! En (misschien nog belangrijker voor een museofiel als ik) wat een prachtige manier om de collectie te presenteren! Alles was zo zorgvuldig vormgegeven. Iedere vitrine was een lust voor het oog. En geen (storende) bordjes met uitleg bij de objecten, maar bij iedere vitrine stond een touch-screen, waar je op eenvoudige wijze meer over de objecten te weten kon komen. Langs de wanden stonden dan nog schermen waar meer achtergrondinformatie over de betreffende streek gepresenteerd wordt, en op de wanden zelf wordt ook nog eens aanvullende informatie geprojecteerd. Dat klinkt misschien als een overvloed aan informatie, maar dat valt wel mee. Je kunt zelf kiezen op welk niveau je je laat informeren. Je kunt gewoon door de zalen dwalen om alle indrukken op te snuiven, maar je kunt ook beslissen om een paar zalen helemaal uit te pluizen om alles over dat gebied te weten komen.
Ook weer een museum waar ik beslist nog een keer naar terug wil gaan – en dan niet alleen voor de lekkere broodjes in het restaurant.
Overigens, de foto hiernaast is een Afrikaanse vorstenkop uit de zeventiende eeuw.

19 maart 2004

Railrunnen

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 21:50

Nee, ik zal niet zeggen hoe oud ik ben, maar het moge duidelijk zijn dat het alweer een tijdje geleden was dat ik 12 jaar was. En toch ga ik aanstaande zondag met een railrunner op pad. Voor de verstokte automobilisten onder de lezers: dit is de naam die de NS aan het kinderkaartje gegeven heeft.
Als afsluiting van de boekenweek mag je aanstaande zondag, mits je het boekenweekgeschenk kunt laten zien, met een railrunner op zak de hele dag met de trein reizen. Voor 2 euro heel Nederland door! Als echte Nederlander spreekt mij dit natuurlijk wel aan. En toevallig heb ik het boekenweekgeschenk…
Tja, als je dan bijna gratis mag reizen, met je ook wel zo ver mogelijk gaan, om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Dus de keuze is gevallen op Zuid-Limburg. Wandelschoenen aan, rugzak mee, en ik ga lekker wandelen in de Limburgse heuvels. En onderweg in de trein natuurlijk lekker lezen…

14 maart 2004

Een schitterend gebrek / Arthur Japin

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:38

Dit was het boek van de maand maart van de boekgrrls. En toevallig werd het aangeboden als bookring op de bookcrossing site. En zo gebeurde het dat het boek keurig op mijn deurmat viel en ik dit keer al halverwege de maand het boek van de maand uit had!
Het verhaal van ‘Een schitterend gebrek’ (wat een prachtige titel trouwens) speelt zich af aan het einde van de achttiende eeuw. Hoofdpersoon is Lucia. Ze vertelt hoe ze als veertienjarig meisje hopeloos verliefd raakte op een zeventienjarige jongen. De liefde was wederzijds, en het huwelijk was al gepland. Dan komt er iets tussen waardoor Lucia besluit dat ze niet met haar grote liefde kan trouwen. Veel later wordt ze weer met deze gebeurtenissen geconfronteerd.
Mijn samenvatting blijft een beetje vaag, omdat een meer concrete samenvatting al een aantal verrassingen van het verhaal weg zou nemen. En dat zou jammer zijn, juist omdat het verhaal zo zorgvuldig opgebouwd is. Stukje bij beetje kom je er achter wat er gebeurd is. En dan vraag je je af hoe het verder moet – de situatie waarin Lucia zich bevindt lijkt bijna onmogelijk.
Het is een boek dat snel weg leest, maar het is beslist geen oppervlakkig boek. Het verhaal blijft je bezighouden: als ik niet aan het lezen was, betrapte ik mezelf erop dat ik veel over het boek nadacht. Het taalgebruik van Japin is sober. Hij gebruikt veel korte zinnen en lijkt z’n woorden zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Hierdoor komt het verhaal nog beter uit de verf – het zijn niet de mooie woorden die het verhaal dragen, maar het verhaal draagt zichzelf.
Ik heb genoten van dit boek en ik ben blij dat ik door de boekgrrls werd geattendeerd op het bestaan van dit boek en dat ik door bookcrossing dit boek ook daadwerkelijk kon lezen.

12 maart 2004

Herfsttij der middeleeuwen / Johan Huizinga

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:18

Deze klassieker stond al meer dan een jaar te wachten op mijn boekenplank om gelezen te worden. Tot ik las dat Suster Bertken een lezing zou organiseren over de Vlaamse Primitieven (jawel, daar zijn ze weer) die in Herfsttij voorkomen. Aangezien ik nog steeds ‘in’ de primitieven ben, wilde ik zeker naar die lezing, maar dan leek het me wel handig als ik het boek voor die tijd gelezen zou hebben. Ik had voor mezelf een strak schema gemaakt waarin ik iedere dag tenminste 1 hoofdstuk moest lezen. Ik heb het op de valreep gehaald: twee uur voor de lezing begon, had ik het boek uit. Het leuke was dat de lezing nauwelijk over Herfsttij ging. Had ik het boek voor niets gelezen! Of toch niet – want ik had het natuurlijk niet voor niets ooit aangeschaft.
Herfsttij is een zeer lezenswaardig boek, waarin Huizinga op een prettige manier vertelt over een voor mij onbekende periode. Ik heb er heel veel van geleerd en zal het einde van de middeleeuwen vanaf nu toch anders bekijken.

8 maart 2004

Wandelen in Nieuwegein

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 19:52

Ik hoor je denken: is dat leuk dan, wandelen in Nieuwegein?? Natuurlijk is wandelen in Nieuwegein leuk! De meeste mensen denken bij Nieuwegein vooral aan saaie nieuwbouw, maar er is echt veel meer te zien. Zo bestaat een groot deel van de oppervlakte van Nieuwegein uit parken. Vaak zijn in die parken stukjes van het oorspronkelijke landschap bewaard gebleven, zoals boomgaarden en moerassen. Daarnaast bevat Nieuwegein 2 kanalen, 2 schattige kleine dorpjes, compleet met ophaalbruggen, 2 forten. Maar als je het zelf allemaal eens wilt bekijken, wandel dan gewoon 1 of 2 dagen mee met de Wandel2daagse van Nieuwegein op 3 en 4 april aanstaande. Tot ziens!

Gemaakt met WordPress