Petra’s Weblog

25 april 2004

Stones from the River / Ursula Hegi

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:11


Opnieuw een bookring van bookcrossing. Ik kreeg dit boek toegestuurd uit Bulgarije, en ik ga het nu weer doorsturen naar Zwitserland.
Eerlijk gezegd had ik nooit van dit boek of deze schrijfster gehoord, maar toen het boek werd aangeboden als bookring op de bookcrossing-site, sprak het me wel aan wat er over gezegd werd. En een mens moet af en toe iets nieuws proberen. Dit experiment is goed uitgepakt.
‘Stones from the River’ beschrijft de geschiedenis van een dorp in Duitsland in de periode 1915 – 1952, gezien vanuit het perspectief van Trudi Montag. Zij is wat in het boek een Zwerg genoemd wordt, en wat je in het Nederlands politiek incorrect een lilliputter zou noemen. Het boek is tevens het verhaal van haar leven. Ze wordt geboren in 1915, aan het begin van het boek. Doordat ze anders is, staat ze een beetje buiten de gemeenschap, maar in haar rol als dorpsbibliothecaris en door haar passie als ‘verhalenvertelster’ (ze laat mensen hun belevenissen aan haar vertellen, die ze weer aan andere mensen doorvertelt) staat ze ook weer middenin het dorpsleven.
Een groot deel van het boek beschrijft de opkomst van het nazisme, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan. Tijdens het lezen realiseerde ik me dat het de eerste keer was dat ik een boek las over de Tweede Wereldoorlog dat vanuit Duits perspectief is geschreven. Er zijn veel overeenkomsten tussen de houding van de Duitsers en die van de Nederlanders tijdens de oorlog. Deze varieert van collaboratie via onverschilligheid tot verzet. Anders dan in de Nederlandse oorlogsboeken worden in dit Duitse dorp de Amerikaanse bevrijders niet met gejuich ontvangen. De dorpelingen zijn wel blij dat de Amerikanen een einde aan de oorlog komen maken, maar ze weten niet wat ze van hen moeten verwachten, omdat ze bang zijn dat de Amerikanen de Duitse burgers als vijanden zien.
‘Stones from the River’ is een fascinerend boek, dat op meeslepende wijze een bekende periode uit de geschiedenis via een onbekende invalshoek belicht.

22 april 2004

Nacht van de witte maan / Laurie R. King

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:04

Nu eens geen bookcrossing boek, maar een boek dat ik gewoon van de bibliotheek geleend heb. Opnieuw een boek van Laurie R. King, met wie de kennismaking eerder dit jaar goed is bevallen. Dit keer is de hoofdpersoon Anne Waverley, professor theologie op een universiteit. Af en toe
‘beunt’ ze wat voor de FBI, door undercover te gaan bij verdachte sekten. Zo ook in dit boek. Anne wordt naar de Chance-sekte gestuurd. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze sekte nu zo verdacht is, maar het levert wel een boeiend verhaal op. Zoals ik al gewend ben van King wordt het verhaal heel zorgvuldig opgebouwd. Ik was al op pagina 200, en nog geen misdaad te bekennen. Toch even de rug van het boek gecontroleerd, en daar stond toch het bekende logo met het pistooltje. Dus toch een thriller. King blinkt vooral uit in psychologische portretten. Van Waverley, maar ook van de mensen in de sekte en van de leiders. Alleen jammer dat dan het karakter van Jonas, leider van de Engelse tak van de sekte, dan zo slecht uit de verf komt, juist omdat hij zo belangrijk is voor de ontknoping. En die ontknoping is ook wel wat gezocht, mede doordat die hoofdpersoon weinig overtuigend neergezet wordt. Bovendien komt de ontknoping wat afgeraffeld over. Afgezien daarvan is ‘Nacht van de witte maan’ een boek dat zeker de moeite waard is om te lezen.
Grappig detail: op bijgaand plaatje, van internet geplukt, is de titel opeens ‘Nacht van de NIEUWE maan’, terwijl het uiterlijk van het boek identiek is aan het boek dat ik gelezen heb. Zoiets prikkelt mijn nieuwsgierigheid :-) .
(Vertaling van: A darker place, 1999).

8 april 2004

Breitner

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 21:50

Een van de voordelen van werken in het museumwereldje is dat je af en toe een uitnodiging krijgt voor de opening van een leuke tentoonstelling. Dat gebeurde ook voor de opening van de tentoonstelling ‘Breitners Amsterdam’ van het Amsterdams Historisch Museum.
De tentoonstelling was niet zo groot, maar wel heel zorgvuldig opgezet. Het bestaat voornamelijk uit foto’s en schilderijen die Breitner maakte van Amsterdam. Bij veel schilderijen is ook een foto geplaatst van die betreffende plaats anno 2004. Helaas was het bij de opening te druk om rustig te kunnen rondkijken, maar dat is een reden om nog eens terug te komen. Wat meteen opviel, was de sfeervolle inrichting van de tenstoonstellingsruimten. Met kleuren en ‘requisiten’ is men er goed in geslaagd de sfeer van Amsterdam rond 1900 op te roepen. Ik denk dat de tentoonstelling het leukste is voor mensen die Amsterdam goed kennen, omdat zij nog veel zullen herkennen op de oude foto’s en schilderijen. Maar ook voor mensen die minder bekend zijn in Amsterdam (zoals ik) valt er nog genoeg te kijken.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 5 september.

3 april 2004

Doorzakken bij Jamin / Hanneke Groenteman

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 17:05


Alweer een bookring – het wordt bijna eentonig :-) .
‘Doorzakken bij Jamin’ is een verzameling korte stukjes van Hanneke Groenteman met als centrale thema haar eeuwige strijd tegen haar overgewicht. Nu weer serieus, als ze bij zichzelf te rade gaat om de oorzaak van haar bijna onbedwingbare eetlust te ontdekken, dan weer vol zelfspot, vooral wanneer ze de verschillende pogingen beschrijft die ze al heeft ondernomen om af te vallen. Vlot geschreven, in meer spreektaal dan schrijftaal. Het boek leest lekker weg, maar er blijft weinig van hangen. Het enige wat bij mij blijft hangen is de boodschap: eens dik, altijd dik, wat je ook probeert. Weinig bemoedigend voor mij, omdat ik al sinds 1 januari met een (tot nu toe succesvolle) afvalpoging bezig ben.

Gemaakt met WordPress