Petra’s Weblog

27 mei 2004

Geestdrift / Daniel Hecht

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 20:07

Paul Skoglund is een timmerman die zich heeft laten omscholen tot leraar, maar nu werkeloos is. Hij heeft het syndroom van Tourette, maar dat is met medicijnen redelijk onder controle te houden. Hij is verbaasd als een tante, met wie hij al jaren geen contact meer heeft, hem belt met de vraag of hij haar afgelegen landhuis wil opknappen. Ze heeft een half jaar geleden dit huis verlaten en daarna hebben vandalen er grondig huisgehouden. Paul neemt de klus aan en raakt al snel gefascineerd door de grondigheid van de vernielingen en de kracht waarmee ze verricht zijn. Samen met zijn vriendin probeert hij er achter te komen wat er gebeurd is. Ondertussen is rechercheur Mo Ford bezig met het opsporen van een aantal vermiste pubers. Zijn onderzoek leidt hem ook naar het vernielde landhuis.
Mooi verhaal, goed opgebouwd. Ook een geloofwaardige weergave van de worsteling van Paul met zijn ziekte. De titel past erg goed bij het boek, misschien nog wel beter dan de oorspronkelijke Engelse titel. Maar het einde had van mij wel iets minder gruwelijk gekund. Hier ontaardt een goed opgebouwde psychologische thriller in een platvloers, bloederig horrorverhaal. En dat had niet gehoeven.
(Vertaling van: Skull Session, 1998 )

24 mei 2004

De Da Vinci code / Dan Brown

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 19:51

Hoeveel boeken zijn er al geschreven over de Heilige Graal? En hoeveel boeken zullen er nog over geschreven worden? ‘De Da Vinci Code’ is zo’n boek. Overigens met een uiterst originele invalshoek, want de Heilige Graal is niet wat je denkt het is. En na het lezen van dit boek kun je nooit meer naar ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo Da Vinci kijken zonder aan dit boek te denken.
‘De Da Vinci Code’ is een fascinerend boek. Schijnbaar moeiteloos weeft Brown elementen uit het christendom, de symboliek, de kunst en de geschiedenis aan elkaar. En dat allemaal verpakt in een spannend verhaal. Helaas zakt het verhaal af en toe wat in, als er weer eens wat breedsprakig uitgeweid wordt om iets toe te lichten. En Brown heeft de neiging, net zoals veel andere schrijvers die zich goed gedocumenteerd hebben, iedere keer te laten zien dat hij heel goed weet waar hij het over heeft. Dat viel mij op toen er in een bibliotheeksysteem naar informatie gezocht werd, waarbij er heel gedetailleerd beschreven werd hoe de query eruit zag, hoe de database georganiseerd was en hoe de zoekresultaten terug werden gegeven. Ook al is dit mijn vakgebied, dit soort slaapverwekkende verhandelingen wil ik niet in een roman tegenkomen.
Verder is ‘De Da Vinci Code’ een zeer lezenswaardig boek, een boek dat je bezig blijft houden ook al ben je niet aan het lezen. Maar of het de hype die het veroorzaakt heeft helemaal waard is? Oordeel zelf.

23 mei 2004

Italie

Geplaatst onder: bezocht — Petra @ 19:41

Stel, je reist 10 dagen met een bus door Italie. Je bezoekt prachtige steden als Venetie, Florence, Pisa, Sienna en Rome. Je waant je terug in de tijd wanneer je je enkels bijna breekt op de straatkeien van Pompei. Je geniet van het landschap. Je komt ogen te kort om alle kunstwerken te bekijken. En dan moet je zo’n reis in een paar regels samenvatten in je weblog. Dat is geen doen. En daarom begin ik er maar niet aan….

Gemaakt met WordPress