Petra’s Weblog

22 juli 2004

Becoming Bobby / R.J. Stevens

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:39

Becoming Bobby is het verhaal over een Amerikaans meisje dat al snel ontdekt dat ze anders is dan andere meisjes. Het liefste ligt ze samen met haar vader aan auto’s te sleutelen, ondertussen luisterend naar popmuziek op de radio. Tijdens haar middelbare schooltijd komt Bobby (eigenlijk Barbara, maar iedereen noemt haar Bobby) erachter dat ze lesbisch is, wat in de jaren zeventig in de Verenigde Staten nog niet erg geaccepteerd is. Ze beschrijft haar problemen, haar relaties, haar teleurstellingen en haar successen. Aan het einde van het verhaal is ze 25 en gesettled.
Boeiend boek, leuk geschreven.

15 juli 2004

Een huis in Toscane / Francis Mayes

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:34

Dit boek was ik al beginnen te lezen voor mijn vakantie naar Italie, om alvast in de sfeer te komen. Ik kreeg het toen niet uit, en heb het nu toch maar uitgelezen.
Het is het relaas over een Amerikaanse universitair docente die helemaal verliefd wordt op Toscane en besluit om samen met haar partner daar een huis te kopen. Ze vinden een oude, vervallen boerderij die ze helemaal laten opknappen. Het boek gaat over het opknappen van het huis, het werk in de tuin, de tochtjes die ze maken in de omgeving. Er is veel aandacht voor de Italiaanse keuken, zelfs de recepten worden gegeven. Het leuke van het boek is dat het verschrikkelijk sfeervol is beschreven. Ik zou heel graag een keertje willen logeren in dat prachtige huis op die Toscaanse heuvel, en genieten van de kookkunsten van mevrouw Mayes.

10 juli 2004

Atonement / Ian McEwan

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:24

Een boek voor mensen met uithoudingsvermogen, maar het wordt beloond. Het begin is zeer traag. Een lome, warme dag in de zomer van 1935. In een landhuis ergens in Engeland komen een aantal mensen bij elkaar. Hoofdpersoon is de dan 13-jarige Briony Tallis. De dag wordt voor het grootste deel beschreven vanuit haar perspectief, maar ook vanuit een aantal andere personen. En zo krijg je een aantal visies op dezelfde dag. Nuttig, want aan het einde van de dag gebeurt er iets wat het leven van alle personen dramatisch beinvloedt. Nee, ik zeg niet wat het is. Laat McEwan het zelf maar vertellen, hij kan dat veel beter.
Dan volgen wat sprongen in de tijd. De tweede wereldoorlog wordt beschreven vanuit een Engelse soldaat die aan het begin van de oorlog in Frankrijk moet vluchten voor de oprukkende Duitsers. Dit vond ik zelf een van de mooiste delen van het boek. Het was zo beeldend beschreven. En hier was iedere traagheid verdwenen. Dan volgen weer gedeeltes verteld door Briony, in de tweede wereldoorlog, en in het nu, waarin ze als oude vrouw terugkijkt op de gebeurtenissen. En daar grijpt uiteindelijk alles in elkaar. Uiteindelijk blijkt ook dat ieder detail uit het trage begin zijn functie heeft en wordt het opeens een boek waarover je nog lang na blijft denken.

Gemaakt met WordPress