Petra’s Weblog

21 augustus 2004

Voortvluchtig / Karin Alvtegen

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 17:37

Het is alweer een tijdje gelezen dat ik, zodra ik ’s ochtends wakker werd, maar ťťn gedachte had: zo snel mogelijk verder lezen in het boek. Gelukkig was het een vrije zaterdag zonder al te veel verplichtingen, dus het kon. Gisteravond in het boek begonnen, en vandaag om 12 uur had ik het uit.
Ik had het boek eigenlijk op goed geluk een keer meegenomen uit de boekhandel. Het kostte maar EUR 3,95 en voor dat bedrag kun je nog eens wat proberen. Het experiment bleek dus een van de betere thrillers te zijn die ik dit jaar gelezen heb!
Hoofdpersoon is Sybilla Forsenstrom, een 32-jarige dakloze vrouw van goede afkomst. Ondanks het feit dat ze een zwervend bestaan leidt, besteedt ze nog steeds aandacht aan haar uiterlijk. Daardoor lukt het haar regelmatig om op kosten van een willekeurige man een nacht in een sjiek hotel te overnachten. Helaas, na weer zo’n nacht blijkt haar weldoener op nogal bloedige wijze vermoord. Voor de politie is ze al snel hoofdverdachte. Na nog drie soortgelijke moorden ontstaat er een ware klopjacht op haar. Uiteindelijk weet ze met behulp van een 15-jarige jongen de echte dader te vinden, maar die blijkt het ook op haar voorzien te hebben.
De kracht van het boek zit in de combinatie van een spannende ‘whodunnit’ met het verhaal, in flashbacks, over hoe iemand als Sybilla aan het zwerven is geslagen. Dit is op een hele overtuigende manier gedaan. En het eind is prachtig, misschien zelfs wel een tikkie te mooi…

17 augustus 2004

Miss Garnet’s engelen / Salley Vickers

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 17:07

Dit boek werd mij aangeraden voordat ik naar ItaliŽ vertrok, omdat het in VenetiŽ speelt. Het was een bookcrossing ringboek, dus dan is het altijd maar afwachten wanneer je het krijgt. Maar het was geen probleem dat dat pas drie maanden na mijn ItaliŽ-reis was, de beelden van VenetiŽ staan nog steeds op mijn netvlies gebrand.
Hoofdpersoon is de gepensioneerde Engelse lerares Julia Garnett. Nadat de vriendin met wie ze altijd een flat heeft gedeeld, is overleden, besluit ze impulsief naar VenetiŽ te gaan. Ze huurt er een appertement voor een half jaar. Door de kunstwerken die ze ziet, gaat ze zich verdiepen in het apocriefe verhaal van RafaŽl en Tobias. Fragmenten uit dit verhaal zijn verweven in het boek.
De ontwikkeling die Miss Garnet in Venetie doormaakt, is erg goed beschreven. Ze komt aan als het prototype van een schoolfrik: weinig flexibel, snel haar oordeel klaar, erg gefixeerd op hoe het hoort. Onder invloed van VenetiŽ verandert ze. Ze wordt losser, vrijer en in haar eigen ogen zelfs wat frivool, hoewel het allemaal nog heel keurig blijft. Leuk is de wijze waarop ze naar zichzelf kijkt en geamuseerd deze veranderingen vaststelt.
De verweving van het verhaal met het apocriefe verhaal van Tobias vond ik minder. Dit haalde de vaart uit het boek. Bovendien heb ik een absolute blindheid voor parallellen. Okee, ik snap best dat het geen toeval is dat Miss Garnet een vriendschap begint met de ‘tweeling’ Toby en Sarah, terwijl ze het apocriefe verhaal leest over Tobias en zijn Sara. Maar wat die relatie dan precies is, dat ontgaat mij dan. Het zal wel aan mij liggen.
Al met al vond ik ‘Miss Garnet’s engelen’ een bijzonder boek. Woorden als ‘lief’ vind ik wel passen bij dit boek. Vaak zat ik met een glimlach op mijn gezicht te lezen, zo herkenbaar vond ik sommige gedachten van Miss Garnet.

12 augustus 2004

Pauline Slot / Zuiderkruis

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 16:58

Emma woont in het huis van haar vriendin Floor. Toen Emma’s relatie op een einde liep net toen Floor een lange reis naar Australie en Nieuw-Zeeland ging maken, mocht Emma tijdelijk in Floors huis wonen. Nu Floor tijdens deze reis is overleden, blijkt Emma het huis geerfd te hebben.
Omdat de omstandigheden waaronder Floor zijn overleden, nooit helemaal duidelijk zijn geworden, besluit Emma de reis van Floor over te doen, tot op de dag nauwkeurig, maar dan twee jaar later. Ze ontmoet mensen die Floor ook hebben ontmoet, en langzaam krijgt ze meer zicht op de gebeurtenissen. Flashbacks geven ondertussen meer zicht op het gezamenlijke verleden van Floor en Emma.
Het mooiste aan dit boek vond ik de manier waarop ik steeds meer inzicht kreeg in de vriendschap van Floor en Emma en in het karakter van Floor. Ondanks dat het verhaal vanuit Emma is geschreven, kom je over haar juist minder te weten. Het idee van de reis van Floor reconstrueren vond ik minder. Het was een mooie kapstok om het verhaal aan op te hangen, maar als motief komt het nogal gezocht over.

2 augustus 2004

Shopaholic! / Sophie Kinsella

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:46

Nooit gedacht dat ik een dergelijk boek zou lezen. Ik was het ook niet van plan, maar het lag toevallig in m’n huis, omdat ik dit boek voor iemand anders moest geven aan iemand bij me in de buurt. In een verloren moment viel mijn blik op dit boek, en ben ik toch beginnen te lezen. En het was precies het juiste boek op het juiste moment. Ik was wat somber en had vooral behoefte aan pretentieloos vermaak. En dat is precies wat dit boek biedt. Het verhaal gaat over Rebecca Bloomwood, die al haar geld, en meer, uitgeeft aan winkelen. Ze raakt dan ook danig in de schulden en wringt zich in de raarste bochten om bank en credit card maartschappijen te ontlopen. En ondertussen koopt ze maar door…. Een mogelijke relatie met een multi-miljonair verknalt ze door een domme blunder, maar aan het eind van het boek gloort er toch hoop voor haar.
Oppervlakkig verhaal, nogal overdreven en soms erg onwaarschijnlijk, maar het is wel heerlijk vermaak voor als je even niets ingewikkelds aan je hoofd wil. Ideaal strandboek.

Gemaakt met WordPress