Petra’s Weblog

25 maart 2005

The Murder Room / P.D. James

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:12


Stel, je moet voor je werk een aantal dagen in een Engels museum doorbrengen. Wat is er dan leuker dan een boek te lezen dat zich ook in een Engels museum afspeelt? Verder zijn er geen overeenkomsten, hoor. Bij het museum waar ik me bevond ging het er een stuk minder bloederig aan toe :-) .
‘The Murder Room’ speelt zich af in het Dupayne Museum in Londen, een museum dat het resultaat is van een particuliere verzameling van meneer Dupayne over het Interbellum. De oude heer Dupayne is inmiddels overleden, en zijn drie kinderen beheren het museum. Maar ze kunnen het niet eens worden of het museum moet worden voortgezet of opgeheven.
‘The Murder Room’ is een ouderwetse (in de positieve zin van het woord) whodunnit. Perfect opgebouwd, en lekker langzaam. De eerste 150 pagina’s zijn alleen maar exposť. Nog geen moord te bekennen, maar je leert de hoofdpersonen in al hun facetten kennen. En zo blijft het een boek lang genieten, als het verhaal laagje voor laagje uitgepeld wordt. Het enige minpunt is dat de uiteindelijke plot in verhouding erg weinig aandacht krijgt en daardoor een beetje afgeraffeld wordt. Dat past helaas niet in de zorgvuldige opbouw van het verhaal.

12 maart 2005

Witte Olander / Janet Fitch

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 20:55


Als je bij mensen op bezoek komt die ook van lezen houden, is het altijd leuk om even voor hun boekenkast te staan en ervaringen uit te wisselen. Bij zo’n gelegenheid kreeg ik dit boek in mijn handen gedrukt. Mooi boek, moest ik lezen, werd erbij gezegd. Het boek zei me helemaal niets, maar ik had wel vertrouwen in de aanbeveling.
En die bleek terecht. Het is een boek waar je nog lang over nadenkt. Het gaat over Astrid, een pubermeisje in Amerika, dochter van een alleenstaande moeder. Wanneer ze 12 is, krijgt haar moeder levenslang vanwege een moord. Astrid komt in het kinderbeschermingscircuit terecht en gaat van het ene pleeggezin naar het andere. Ze gaat zichzelf steeds meer pantseren, want ze leert al snel dat de mensen aan wie ze zich hecht, nooit lang in haar leven zijn. En ondertussen leert ze de relatie met haar moeder, die ze tot dan toe aanbeden had, in een ander perspectief te zien.
Het mooie aan het boek is dat de mensen in het leven van Astrid nooit karikaturen zijn. Ze zijn menselijk, met goede en slechte kanten. Een dergelijk verhaal kan al heel snel een draak van een verhaal a la ‘Alleen op de wereld’ worden, maar die valkuil weet Fitch gelukkig te vermijden. Een happy end zit er niet in, maar Astrid weet te overleven, hoewel geestelijk gehavend, maar ze is haar optimisme gelukkig niet helemaal kwijtgeraakt.
Ik ben erg blij dat dit boek me aanbevolen is!

4 maart 2005

Kwijt….

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 20:45


Op deze plek stonden ooit een aantal leuke logs. Over boeken die ik gelezen had en over mijn plannen om voor mijn studie een zomerschool te gaan doen. Helaas… door een technische storing zijn de entries van de laatste paar weken verdwenen. Ik heb geen zin meer om alles opnieuw te bedenken, daarom alleen een korte opsomming van de boeken die ik in de tussentijd gelezen heb.
* Jane Eyre / Charlotte Brontë voor mijn studieproject over de ‘Gothic Novel’. Heerlijk dik aangezet verhaal, maar wel boeiend.
* The Poisonwood Bible / Barbara Kingsolver: over een Amerikaans predikantengezin dat eind jaren vijftig naar Belgisch Congo vertrekt om daar zieltjes te gaan winnen, en waarbij het gezin ernstig lijdt van de terreur als gevolg van de godsdienstwaanzien van de vader.
* ‘Een sterke man’ en ‘Het hemelse gerecht’ van Renate Dorrestein. Beide voor mijn ‘Gothic novel’ project. ‘Een sterke man’ was nog wel aardig, maar ik vond ‘Het hemelse gerecht’ verschrikkelijk negatief en zwartgallig. Niet een boek wat je voor je plezier leest, tenzij je ervan houdt als mensen alleen maar argwanend naar elkaar zijn en continu ruzie maken.
* Tranen van de giraffe / Alexander McCall Smith. Luchtig maar aangenaam boek over Het Beste Dames Detective Bureau in Botswana. Vooral bijzonder door de setting.

Gemaakt met WordPress