Petra’s Weblog

26 juni 2005

Dwaalgeest / Laurie R. King

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:57


Rae Newborn heeft haar tweede man en hun dochtertje verloren bij een auto-ongeluk. Ze stort in en wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Uiteindelijk krabbelt ze er weer een beetje bovenop en ze besluit dat ze het vervallen huis van haar oudoom Desmond wil gaan herbouwen, dat zich op een onbewoond eiland bevindt. Het boek begint als Rae met tent, materialen en gereedschap op het eiland achterblijft, terwijl de mensen die haar wegbrachten, weer terugvaren naar het vasteland. Tweehonderd pagina’s lang zijn we getuige van Rae’s gevecht met de elementen op het eiland, met de bouwval die ooit haar huis moet worden en met zichzelf. Langzaam komen we er achter wat er precies met haar man en dochtertje is gebeurd, en waarom dit Rae tot waanzin heeft gedreven. In flashbacks maken we ook kennis met Rae’s oudste dochter Tamara, en diens dochter, Petra. Als succesvol kunstenaar is Rae tamelijk welgesteld, en Tamara’s man blijkt achter Rae’s geld aan te zitten. Is hij die geheimzinnige indringer op het eiland?
Het is een traag boek. Een boek dat zich grotendeels afspeelt op een onbewoond eiland, moet het niet hebben van de levendige dialogen. Wel is er veel ruimte voor introspectie en beschrijvingen van de natuur op het eiland. De beschrijving van het bouwproces doet deskundig aan, maar doet mij af en toe te veel denken aan een handleiding voor een timmerman. Toch geeft het boek een goed beeld van het proces dat Rae doormaakt. Het werken aan het huis, in alle eenzaamheid, is voor haar een goede therapie om weer grip op het leven te krijgen. Dat is de grote kracht van het boek. Jammer dat King er zonodig een thriller van wilde maken. De thrilleraspecten zijn misplaatst in het verhaal, komen ongeloofwaardig over en zijn slecht uitgewerkt. Als psychologische roman zou het boek nog beter geslaagd zijn.
[Vertaling van: Folly. - 2001]

5 juni 2005

Petrified / Barbara Nadel

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:27


Weer een boek met rechercheur Cetin Ikmen als hoofdpersoon. Zijn werkterrein is Istanbul en hij laat zich niet alleen leiden door het gebruikelijke speurwerk, maar ook door zijn sterk aanwezige intuitie. Hij en zijn collega’s krijgen te maken met drie zaken, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Er wordt jacht gemaakt op een Russische maffiabaas, Bij het lijk van een vrouw wordt een zeer goed gebalsemd lijk van een man aangetroffen en de twee kinderen van een kunstenaarsechtpaar blijken op een ochtend spoorloos verdwenen. Uiteraard is er een verband tussen deze zaken, al blijkt het verband helaas wat gekunsteld. Met name de verhaallijn over de Russische maffiabaas lijkt er met de haren bijgesleept te zijn, en naar mijn mening wordt deze verhaallijn ook niet goed afgewerkt. Ondanks de nogal vergezochte plot is ‘Petrified’ een lekker boek. Dat komt vooral door de kleurrijke, levendige beschrijving die Nadel van Istanbul en haar bewoners geeft. Wel valt mij op dat zij veel nadruk legt op de etnische herkomst van de hoofdpersonen. Is dat haar persoonlijke stokpaardje, of is het in Istanbul echt relevant of je een Koerd, een jood of een Ottomaan bent?
Het is best een aardig boek, maar ik was er minder van onder de indruk dan van ‘Belshazzar’s Daughter’, haar debuutroman.

Gemaakt met WordPress