Petra’s Weblog

31 juli 2005

Luchtfoto

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 21:31


Stel: je ouders zijn 45 jaar getrouwd en uiteraard wil je de feestelijkheden vergroten door een leuk kado te geven. Maar wat geef je mensen die alles al hebben en geen wensen meer hebben? De oplossing kwam net op tijd: ik kwam een aanbieding tegen om een luchfoto van iemands huis te laten maken. Mijn zussen vonden het ook een leuk idee en de bestelling werd geplaatst.
Enkele weken later stopte er op een mooie zomerochtend een bestelauto voor het huis van mijn ouders, die inmiddels van het kado op de hoogte waren. Er werd een soort luchtballon opgelaten met daaraan een op afstand bestuurbare digitale camera. Na enig manouvreren werd de juiste hoek voor de foto gevonden en werden er een aantal opnamen gemaakt.
De foto is inmiddels klaar. Het resultaat is echt schitterend geworden. Het biedt een mooi overzicht van het huis, maar ook de kleinste details zijn nog terug te zien. Mijn ouders zijn erg gelukkig met het kado. En ik ben blij dat ik toch iets heb kunnen bedenken voor mensen die dachten alles al te hebben.

17 juli 2005

Harry Potter and the Half-Blood Prince / J.K. Rowling

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:06


Ik weet het, het is niet meer ‘hip’ om Harry Potter leuk te vinden, het is te veel vercommercialiseerd, vinden de tegenstanders. Maar ja, deel 1 tot en met 5 waren toch zeer de moeite waard en ik was toch wel erg benieuwd hoe het verder zou gaan met Harry en zijn vrienden. Dus op de dag dat het boek uitkwam heb ik meteen het boek gekocht. Dat was nog wat moeilijker dan ik verwacht had, want het bleek dat je het had moeten reserveren. Uiteindelijk heb ik toch een exemplaar weten te bemachtigen en hiermee heb ik me zaterdagmiddag in de tuin geinstalleerd, om op zondagavond het boek (bijna zonder de tuin verlaten te hebben) dicht te klappen.
Tja, wat valt er te zeggen over HP6? Harry & Co. worden ouder. De hormonen, die in deel 5 al aardig begonnen op te spelen, gieren nu helemaal door de lijven. En het kwaad, in de vorm van ‘you-know-who’ komt dichterbij. Het net lijkt zich te sluiten om Hogwarts. Maar ik verklap niets – behalve dat ik nu alweer reikhalzend uitkijk naar deel 7!

15 juli 2005

Lucky / Alice Sebold

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:58


‘Lucky’ is het autobiografische verhaal van Alice Sebold waarin ze beschrijft hoe ze als eerstejaars studente ’s avonds laat in het park door een voorbijganger verkracht wordt, maar vooral hoe ze er mee omgaat en hoe het haar leven, en het leven van de mensen om haar heen, beinvloedt. Al heel snel na deze dramatische gebeurtenis, ze is nog in het ziekenhuis, realiseert ze zich dat ze voor de mensen om haar heen niet meer dezelfde is. Ze zullen haar vanaf dat moment anders bekijken. Later blijkt ook dat mensen die ze minder goed kent, zoals medestudenten, er prat op te gaan dat ze haar, het slachtoffer, gekend hebben. Ze beschrijft dat als volgt: ‘Magically I became story, not person, and story implies a kind of ownership by the storyteller.’
Alice zakt steeds verder af. Na overvloedig drankgebruik stapt ze over op drugs, maar merkwaardigerwijs praat ze daar in het boek nogal casual over. Ook over hoe ze uiteindelijk van de drugs is afgekomen, vertelt ze weinig. Aan de lezer is het om te beoordelen of haar leven anders was verlopen als de verkrachting niet had plaatsgevonden. Alice zelf doet daar geen uitspraken over.
Indrukwekkend boek.

11 juli 2005

Moordenaar des konings / Robin Hobb

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:45


Tweede boek uit de cyclus ‘Boeken der zieners’. Het rijk van de Zes Hertogdommen wordt steeds vaker aangevallen door de Rode Kapers en dreigt daardoor uit elkaar te vallen. Ondertussen probeert de jongste broer van de kroonprins, een uitvreter en een nietsnut, zijn positie te versterken door de kroonprins naar een afgelegen oord te laten gaan en vervolgens te verklaren dat hij dood is. FitzChevalric, bastaardzoon van de inmiddels overleden oudste zoon van de koning, is aan het hof opgeleid tot sluipmoordenaar. Met een klein groepje vertrouwelingen om zich heen probeert hij te redden wat er te redden valt. Maar is iedereen wel te vertrouwen?
Robin Hobb weet alle cliches in de karakters te vermijden. Mensen reageren altijd net iets anders dan je zou verwachten, en dat maakt ze juist zo menselijk.
Het was weer een lekker boek. Nog zeven te gaan in deze serie, maar ik probeer het een beetje te doseren. Altijd fijn als je nog wat tegoed hebt.

5 juli 2005

Drie palazzo’s….

Geplaatst onder: studie — Petra @ 13:18


Ik oktober doe ik voor mijn studie mee aan de Zomerschool Florence: een week lang met een aantal studenten en docenten naar Florence. Iedere student heeft een onderwerp toegewezen gekregen en moet daar ter plekke een referaat over houden. Na thuiskomst moet het referaat omgewerkt worden tot een scriptie.
Vorige week viel een dikke envelop op de deurmat, met daarin het voorbereidende materiaal voor deze zomerschool. Daarin ook het aan mij toegewezen onderwerp. Helaas geen fresco met een annunciatie, ook geen religieus schilderij met massa’s heiligen. Nee, ik moet drie Palazzo’s met elkaar vergelijken: het Palazzo Medici, Palazzo Pitti (zie foto) en het Palazzo Strozzi.
Toen ik jaren geleden met deze studie begon, had ik meer affiniteit met architectuur dan met schilderkunst. Toen zou ik blij geweest zijn met dit onderwerp. Maar ik realiseer me nu dat in de loop van de studie mijn belangstelling toch meer naar de schilderkunst is verschoven. Het is alsof de begeleiders van deze zomerschool dat wisten en mij daarom een architectuuronderwerp toegewezen hebben :-) .
Toen ik me aanmeldde voor de Zomerschool, leek het me een fantastische onderneming: een week lang in Florence verblijven en daar ook nog studiepunten voor krijgen. Nu overheerst toch de onzekerheid: kan ik dit wel? Kan ik over dit onderwerp een boeiende presentatie houden, compleet met wetenschappelijke invalshoek? En kan ik er daarna ook nog een scriptie over schrijven? Ik hou mezelf voor dat vele studenten mij voorgingen, en dat zij er ook allemaal in geslaagd zijn. Maar toch….

Gemaakt met WordPress