Petra’s Weblog

25 december 2005

De uren / Michael Cunningham

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:24

Een collega had een enthousiast verhaal over de film die naar aanleiding van dit boek is gemaakt. Die wilde ik dus ook zien, maar niet voordat ik het boek had gelezen. Het boek gaat beschrijft een dag uit het leven van drie verschillende vrouwen. Een vrouw is Virginia Woolf, die worstelt met haar psychische problemen en ondertussen probeert ‘Mrs. Dalloway’ probeert te schrijven. De tweede persoon waarvan een dag beschreven wordt is Laura Brown. Zij leeft in de jaren vijftig, en probeert aan de alledaagsheid van haar leven te ontsnappen door te lezen. Dat doet ze, precies, in ‘Mrs. Dalloway’. De derde vrouw die we tegenkomen is Clarissa Vaughan, die vanwege haar voornaam door haar vriend Richard vaak ‘Mrs. Dalloway’ wordt genoemd. De verhalen worden afwisselend verteld, en het is opmerkelijk hoeveel overeenkomsten en parallellen tussen de levens zijn van deze verder zo verschillende vrouwen. Cunningham heeft van alledrie de vrouwen een indringend psychologisch portret gemaakt.
Ik heb ook nog even geprobeerd om zelf ‘Mrs. Dalloway’ van Virigina Woolf te lezen, maar die poging heb ik snel opgegeven. De eindeloze gedachtestroom van Clarissa en de vele associaties en uitwijdingen maken het moeilijk te volgen. Het kon me niet boeien, maar het was wel leuk dat ik even aan het boek had gesnuffeld voor ik aan ‘De uren’ begon.
[Vertaling van 'The hours', 1999]

14 december 2005

Het badhuis / Morag Joss

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:53

Dit boek heeft alles wat een goede thriller hebben moet: het speelt zich af op een sfeervolle locatie in Engeland, het bevat niet te veel geweld, er is ruimschoots aandacht voor de hoofdrolspelers en de plot is goed uitgewerkt.
De titel ‘Het badhuis’ slaat op het Romeinse badhuis in Bath, de locatie waar het lijk gevonden wordt. Daar ben ik zelf trouwens ook geweest, en het lijkt of de herkenning het leesplezier verhoogt. Vreemd eigenlijk.
Hoofdpersoon is celliste Sarah Selkirk, die na de dood van haar vriend niet meer wil optreden. Een vriend weet haar over te halen een liefdadigheidsconcert te geven voor een klein publiek in het Romeinse badhuis. De volgende ochtend wordt de organisator van het concert gevonden, dobberend in het warme bad….
Sarah speelt zelf geen actieve rol in het opsporingsproces, maar ze is er wel bij betrokken doordat ze les geeft aan een rechercheur die aan de zaak werkt. Bovendien wordt er in haar vriendenkring eindeloos gepraat en gespeculeerd over de moord. Toch verdwijnt de moord regelmatig naar de achtergrond in de passages waarin beschreven wordt hoe ze weer probeert de draad op te pakken na de dood van haar vriend. Overigens blijft het onduidelijk hoe die vriend is overleden. Zouden we dat in een volgend boek te weten komen?
Kortom, goed boek. Ik kan niet wachten om aan Joss’ volgende boeken te beginnen!
[Vertaling van 'Funeral Music', 1998]

13 december 2005

Een eigenzinnig koninkrijk / Peter de Waard

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:28

De ondertitel van dit boek (dat ik meenam bij een boekenruil) luidt: ‘Cultuurwijzer voor het Engelse leven’. Een quote van de blurb: ‘Wie in Engeland wil wonen, werken, zakendoen of vakantiehouden moet zich aan de gebruiksaanwijzing houden.’ Dat had ik zelf ook al geconstateerd, alleen: wat is die gebruiksaanwijzing? Dit boek probeert daar een aantwoord op te geven. Het is luchtig geschreven, doorspekt met anekdotes en uiteraard vol met generalisaties. Dat laatste is natuurlijk niet te voorkomen in een boek dat pretendeert ‘de’ Engelsen te beschrijven. Het leverde veel herkenning op, maar weinig eye-openers. Alleen waar het ging over omgangsvormen over het werk (waar ik natuurlijk het meeste mee te maken heb), las ik enkele treffende beschrijvingen. Bijvoorbeeld over dat Engelsen op hun werk nauwelijks over hun priveleven praten. Mijn collega’s kletsen uberhaupt weinig op hun werk, maar ik vond het bovendien opvallend dat ze weinig van elkaars thuissituatie lijken te weten. Het feit dat de ene collega niet eens wist hoeveel kinderen de andere collga had, werd ook als voorbeeld in het boek genoemd. Opvallend!
Ik geloof niet dat ik de Engelsen bij mijn volgende bezoek aan hun land anders tegemoet zal treden, alleen omdat ik dit boek gelezen heb. Maar misschien dat ik ze toch ietsje beter begrijp. Ietsje…

9 december 2005

Het meisje met de parel / Tracy Chevalier

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:13

Alle bookcrossers zijn aardig, maar sommige maken het helemaal bont: dit gloedjenieuwe boek kreeg ik van een bookcrosser. Ze had het gekocht om bij de gelijknamige film los te laten, maar dat was er niet van gekomen. Of ik het wilde hebben. Nou, graag! Het boek stond al een tijdje op mijn wish list, dus ik was er blij mee.
Het gegevens is waarschijnlijk bekend: het is een fictief verhaal over de achtergronden van het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Chevalier heeft bedacht dat het afgebeelde meisje een dienstmeisje van Vermeer is geweest. Langzamerhand gaat zij hem helpen met de verfbereiding en als hij een model nodig heeft voor zijn nieuwste schilderij, valt zijn blik op haar.
Eerlijk gezegd vind ik het verhaal een beetje dun. Het wordt allemaal nogal uitgesponnen om er een heel boek mee te kunnen vullen. Chevalier slaagt er wel in een een goed beeld (alhoewel, je weet nooit helemaal zeker of het beeld correct is) te geven van het leven in Delft in de zeventiende eeuw. Daardoor is het verhaal wel sfeervol. Helaas blijft het allemaal toch net iets te oppervlakkig om echt indrukwekkend te zijn. Maar best aangenaam leesvoer.

2 december 2005

Blinde razernij / Alex Kava

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 13:24

Ik weet het, het wordt eentonig, al die boeken van Kava in dit blog. Maar ik kan er maar niet genoeg van krijgen…
In ‘Blinde razernij’ offert Maggie O’Dell haar vakantie op om een vermiste patient van haar vriendin, een psychiater, te gaan zoeken. Ze komt uiteindelijk terecht in een steengroeve in Connecticut, waar een seriemoordenaar zijn slachtoffers heeft verborgen in reusachtige vaten. Maggie vreest dat de persoon die zij zoekt zich ook in een van die vaten bevindt. Bovendien kan ze het niet laten om zich met het onderzoek te gaan bemoeien, iets wat de seriemoordenaar niet echt kan waarderen. En dat is een understatement….
Jammer dat haar mooie, stoere en lieve ‘cowboy’, Nick Morelli, vrijwel niet in dit boek voorkomt. Toen Maggie verliefd op hem werd, wilde ze niets met hem beginnen omdat ze nog getrouwd was. En nu de scheiding een feit is, durft ze zich nog steeds niet in deze relatie te storten. Jammer, maar misschien wordt het in een van de volgende boeken nog wat. Overigens komt het volgende boek van Kava in 2006 uit en zal de titel ‘A Necessary Evil’ krijgen.
[Vertaling van 'At the stroke of madness', 2004]

Gemaakt met WordPress