Petra’s Weblog

28 mei 2006

De schaduwvrouw/ Sarah Diamond

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:53

In de blurb wordt Sarah Diamond vergeleken met Ruth Rendell en Minette Walters. Dat is nogal ambitieus en deze ambitie wordt dan ook totaal niet waargemaakt. Ze deed me eerder denken aan Niccy French: een ietwat hysterische vrouw jaagt, ondanks alle tegenwerking van haar omgeving, een doel na wat zich vooral in haar hoofd bevindt.
Hoofdpersoon is Anna Howell. Als haar man een goede baan elders in Engeland aangeboden krijgt, zegt ze zonder morren haar goede baan op om hem te volgen. Ze kopen een afgelegen huis in een klein dorp in Dorset, en aangezien Anna niets beters om handen heeft, besluit ze haar ingeslapen schrijvers-carriere maar eens nieuw leven in te blazen. De inspiratie komt al gauw. Het huis dat ze gekocht hebben, heeft namelijk toebehoord aan Rebecca Fisher, die op tienjarige leeftijd een ander meisje heeft vermoord. Na haar vrijlating heeft Rebecca onder een andere identiteit een tijd in het huis gewoond, tot de dorspbewoners ontdekten wie ze echt was, en ze weggepest werd.
Anna besluit een thriller te schrijver die op deze gebeurtenissen is gebaseerd en ze gaat research doen naar het leven van Rebecca Fisher.
Op zich een boeiend gegeven, maar het is helaas allemaal niet zo goed uitgewerkt. Het is eigenlijk een voortdurende afwisseling van ‘getuigenverklaringen’ van personen die Rebecca hebben meegemaakt (en die verder geen functie meer hebben in het verhaal) en de gedachten van Anna. En Anna denkt veel. Iedere gebeurtenis wordt uitgebreid overdacht. Bovendien heeft ze de neiging om ons voortdurend vertellen hoe ze zich voelt. En dat gevoel varieert zo ongeveer per alinea. Het wordt er allemaal nogal langdradig van. Bovendien zie je de ontknoping al halverwege het boek aankomen.
Geen onaardig boek, maar voorlopig ga ik Sarah Diamond nog niet toevoegen aan mijn Galerij der Groten van de Engelse misdaadliteratuur.
[360 pagina’s. 2006: aantal boeken 26, aantal pagina’s 8852]

20 mei 2006

In haar schoenen / Jennifer Weiner

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:42

Ik geloof dat ik nu echt overstag ben wat chicklit betreft en dit boek werd me aangeraden als een van de betere. Mocht de titel je bekend voorkomen: het is onlangs verfilmd met onder meer (what’s her name? Cameron Diaz?) in de hoofdrol.
Het verhaal begint redelijk clichematig. Rose is een succesvolle, maar saaie en niet zo knappe advocaat. Haar zus Maggie is erg mooi, maar maakt een puinhoop van haar leven. De enige overeenkomst tussen Maggie en Rose is hun schoenmaat… Als Maggie weer eens op straat gezet wordt omdat ze de huur niet betaald heeft, trekt ze bij Rose in. Uiteraard botst dat en wanneer Maggie ook nog het vriendje van Rose inpikt, is voor Rose de maat vol en ze zet Maggie op straat.
Maggie is nu volledig op zichzelf aangewezen en langzamerhand leert ze dat ze de verantwoordelijkheid voor haar eigen leven moet nemen. Rose besluit nogal impulsief om haar baan op te zeggen en een hondenuitlaatservice te beginnen.
Ondanks het clichematige begin, is het verloop van het boek en de ontwikkelingen van de karakters absoluut origineel. Veel diepgang moet je niet verwachten, maar het is allemaal geloofwaardig en met de nodige humor uitgewerkt. Lekker tussendoorboek.
[384 pagina’s. 2006: aantal boeken 25, aantal pagina’s 8492]

16 mei 2006

Scarlet Feather / Maeve Binchy

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:18

De goede vrienden Cathy Scarlet en Tom Feather krijgen eindelijk de kans om hun grote droom te realiseren: ze richten hun eigen cateringbedrijf op. Dankzij de hulp van vele vrienden is het bedrijf al gauw succesvol, al moeten Cathy en Tom zich drie slagen in de rondte werken om alles draaiende te houden. Dat doet hun relaties geen goed. Toms vriendin vertrekt naar Londen om daar een modellencarriere te beginnen en de man van Cathy is vooral bezig met zijn mensenrechtenproblemen, en ziet het bedrijf van Cathy voornamelijk als een leuke hobby van haar.
Het is weer zo’n heerlijk Binchy-boek. Alledaagse mensen met alledaagse problemen, maar op een niet alledaagse manier beschreven. Ik vind het zo knap dat Binchy de ‘gewone’ karakters in haar boek toch altijd heel bijzonder weet te maken.
[598 pagina’s. 2006: aantal boeken 24, aantal pagina’s 8108]

6 mei 2006

De dief / Göran Tunström

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:22

Vanwege de enthousiaste aanbevelingen ben ik dit boek van deze mij onbekende Zweedse schrijver gaan lezen. Eerlijk gezegd deel ik de enthousiaste reacties niet. Het boek kon me niet echt boeien. Het is heel vervreemdend geschreven, een beetje surrealistisch. Met name het gedeelte van het boek waarin Johan (‘de dief’) de hoofdrol speelt, vond ik allemaal erg vaag blijven. Meeleven met de hoofdpersonen is onmogelijk. Waarschijnlijk is dit een boek om heel rustig te lezen om sommige zinnen en passages nog eens te herkauwen, maar daar gun ik mij de tijd niet voor als ik lees. Want ik moet toegeven dat het taalgebruik in dit boek erg mooi en beeldend is. En ik heb nu ook bewijs dat het best mogelijk is om een Zweeds boek in goed lopend Nederlands te vertalen, want ik heb me al vaak genoeg gestoord aan de ‘hakkerige’ Nederlandse vertaling van veel Zweedse boeken.
[344 pagina’s. 2006: aantal boeken 23, aantal pagina’s 7510]

4 mei 2006

Vlucht uit het land van de vrijheid / Anna Meijerink

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:18

Anna is negentien als haar dominante vader haar naar Amerika stuurt. Zogenaamd voor een vakantie, met als startpunt het huis van een kennis van de vader, maar zijn verborgen agenda is dat Anna trouwt met de oudste zoon van deze kennis, Chuck. Chucks vader is leider van een rechts-racistische sekte waar Chuck, net als de rest van de familie, fanatiek aanhanger van is. Anna kent de verborgen agenda van haar vader, en neemt zich voor haar eigen gang te gaan als ze eenmaal in Amerika is. Tot ze Chuck ziet. Ze valt als een blok voor deze knappe, charismatische man. Halsoverkop, en zonder dwang, trouwt ze met hem. Pas na het huwelijk leert ze de ware Chuck kennen. Hij is zeer gewelddadig, sadistisch en agressief. Hoewel Anna in feite het hele bedrijf van Chuck runt, is ze formeel alleen maar goed om kinderen te krijgen, wat ze dan ook maar doet. Ze krijgt er zeven.
Langzaamaan wordt de situatie onhoudbaar. Het lukt Anna nauwelijks meer om haar kinderen te beschermen tegen het geweld van Chuck. Als ze dan ook nog van haar schoonzus hoort dat ze vermoord zal worden (op een moord meer of minder lijkt de sekte niet te kijken), vlucht ze met haar kinderen. Dat klinkt makkelijker dan het was, want de leden van de sekte houden haar dag en nacht in de gaten.
Maar zelfs dan is ze niet veilig: er begint een juridisch gevecht om de voogdij van de kinderen. Omdat zelfs de rechterlijke macht beinvloed is door de sekte, lijkt dit in het voordeel van Chuck uit te pakken. Uiteindelijk vlucht Anna, met kinderen, naar haar ouders in Nederland.
Hiermee verklap ik overigens niet de plot, omdat dit al in het eerste hoofdstuk verteld wordt.

Het verhaal schijnt waargebeurd te zijn. Anna Meijerink (de naam is fictief, net als alle namen in het boek) heeft het met behulp van thrillerschrijver en rechercheur Bert Muns op papier gezet. Als reden voor het vertellen van het verhaal geeft Anna zelf in het boek aan dat het een soort ‘levensverzekering’ voor haar is: ook in Nederland wordt ze nog achtervolgd door leden van de sekte, en op deze manier hoopt ze haar kant van het verhaal te vertellen, wat ook zwart op wit staat als haar iets mocht overkomen.

Ik sta wat ambivalent tegenover dit soort boeken. Ik moet eerlijk toegeven dat het leest als een trein. Toch ben ik me er van bewust dat het lezen van dergelijke waargebeurde boeken een soort ramptoerisme is, want ik vermaak me met de ellende van iemand anders. Ook vraag ik me af waarom iemand een dergelijk verhaal, inclusief alle intieme details, aan de buitenwereld wil vertellen. Alleen de verklaring van de ‘levensverzekering’ vind ik daarvoor niet genoeg.
Op internet las ik enkele reacties dat het allemaal verzonnen zou zijn. Ik wil echter Anna Meijerink het voordeel van de twijfel geven. Het zal absoluut gruwelijk zijn wat ze allemaal heeft meegemaakt. Maar
toch realiseer ik me dat we maar een kant van het verhaal te horen krijgen. Chucks versie van dezelfde periode zal ongetwijfeld heel anders zijn.
[384 pagina’s. 2006: aantal boeken 22, aantal pagina’s 7166]

Gemaakt met WordPress