Petra’s Weblog

29 juni 2006

De verborgen glimlach / Nicci French

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:52

Tot mijn grote verbazing bevond zich in mijn stapel ‘nog te lezen boeken’ een ongelezen Nicci French uit 2003. En het was weer genieten, want het echtpaar is ouderwets op dreef. Ze volgen hierin hun vaste stramien: onschuldige vrouw wordt slachtoffer van een engerd, maar niemand gelooft haar.
De onschuldige vrouw is Miranda. Ze is net een relatie begonnen met Brendan, maar maakt hier al na twee weken een einde aan omdat ze hem betrapt terwijl hij haar dagboek zit te lezen. Vervolgens begint Brendan een relatie met Miranda’s zus en weet zich zo steeds meer in haar leven binnen te dringen. Helemaal als Miranda en Brendan, wachten op hun koophuis, geen onderdak hebben en iedereen vindt dat Miranda het stel best even in huis kan nemen.
Met zijn charme weet Brendan iedereen voor zich in te nemen, maar langzaamaan maakt hij Miranda’s leven steeds verder stuk. Niemand echter gelooft Miranda. Tot ze zelf het initiatief neemt…
[Vertaling van 'Secret Smile', 2003]
[300 pagina’s. 2006: aantal boeken 32, aantal pagina’s 10959]

25 juni 2006

Keltisch graf / Patrick Dunne

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:44

In Ierland, vlak voor de kerst, wordt archeologe Illaun Bowe bij een opgegraven lijk geroepen. Ze hoopt dat het een veenlijk is, en ze hoopt helemaal dat het flink oud is, want dat is goed voor haar reputatie. Het lijk heeft een klein pakketje bij zich, wat bij nader onderzoek een baby blijkt te zijn. Onderzoek wijst uit dat het lijk uit de middeleeuwen stamt (niets ‘Keltisch graf’ uit de titel dus), maar dat de baby pas in de jaren zestig gestorven moet zijn.
Zie hier de ingredienten voor wat een spannend en sfeervol verhaal had kunnen worden, maar helaas slaat Dunne de plank volstrekt mis. Hij maakt er een onbegrijpelijke en warrige plot van. Echt spannend wordt het boek ook nergens, het blijft maar een beetje voortkabbelen. Het meest irritant zijn de personen in het boek. Ze komen niet tot leven. Het lijkt of Dunne vooral de plot in zijn hoofd had, en zich achteraf pas realiseerde dat daar ook figuren bij horen. Hij ziet ze als een noodzakelijk kwaad en komt dan ook niet verder dan het beschrijven van uiterlijkheden.
Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me fascineerde, maar uiteindelijk blijkt dit gewoon een verkooptruc van de uitgever te zijn geweest waar ik met open ogen in gestonken ben. Want er is niets Keltisch aan dit boek, behalve dat het zich in Ierland afspeelt. Ja, zo ken ik er nog wel een paar.
[Vertaling van: 'A carol for the death', 2005]
[424 pagina’s. 2006: aantal boeken 31, aantal pagina’s 10659]

13 juni 2006

Dead Certain / Mariah Stewart

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:36

Het tweede deel uit de ‘Daed..’ trilogie van Stewart. Dit maal is antiekhandelaar Amanda Crosby het beoogde slachtoffer. Haar zakenpartner Derek England is al vermoord, en Amanda is ‘prime suspect’, omdat ze net in een boze bui op zijn voice mail had ingesproken dat ze hem zou vermoorden. Maar dat was natuurlijk alleen bij wijze van spreken, want wij als lezers weten dan al lang dat Amanda niets met de moord op Derek te maken had. Uiteraard hebben we hier ook weer te maken met een Knappe Rechercheur, die gaandeweg het onderzoek steeds meer gevoelens voor Amanda gaat opvatten. Het is natuurlijk niet voor niets ‘romantic suspense’.
Stewart volgt bij deze trilogieen een vast patroon, maar doet dat zo vaardig dat het niet gaat irriteren. Het blijft spannend en lezenswaardig. Verwacht niet al te veel diepgang, maar het leest gewoon lekker weg.
Op naar nummer drie.
[374 pagina’s. 2006: aantal boeken 30, aantal pagina’s 10235]

11 juni 2006

Fruitful bodies / Morag Joss

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:28

Weer een boek van Joss met celliste Sara Selkirk in de hoofdrol. Dit maal wordt een Japanse vrouw in een pub in Bath dood aangetroffen, toevallig terwijl daar net Sara, haar vriend Andrew en haar tijdelijke huisgenote Joy daar iets aan het drinken zijn. Ondertussen wordt de vriend van Sara, James, opgenomen in een gezondheidskliniek. En (het blijft van toevalligheden in elkaar hangen) de Japanse vrouw logeerde in de Bed&Breakfast van de vrouw van de eigenaar van de kliniek. Alles hangt dus met alles samen. Hoewel de plot best origineel in elkaar zit, verliest Joss zich volledig in details. Van zo ongeveer alle mensen in de kliniek wordt de levensloop en het ziektebeeld geschetst. Volstrekt overbodig. Waar bij P.D. James dit soort details nog bijdraagt aan de sfeer van het boek en de opbouw van het verhaal, is de enige functie dit dit bij Joss heeft, bladvulling. Heel jammer, want met de sympathieke karakters van Sara en Andrew moeten toch wel mooiere boeken te maken zijn.
[342 pagina’s. 2006: aantal boeken 29, aantal pagina’s 9861]

10 juni 2006

Koudegolf / Arnaldur Indridason

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:56

In een drooggevallen meer wordt het lichaam van een vermoorde man ontdekt. Het is vastgeketend aan een Russisch afluisterapparaat. Datering van lichaam en apparaat komen uit op ergens midden in de koude oorlog. Rechercheur Erlendur, nog steeds tobbend met zijn aan drugs verslaafde kinderen, bijt zich vast in de zaak.
Parallel hieraan loopt het verhaal van de IJslandse communist Tomas, die in de jaren vijftig met een beurs naar Leipzig gaat om te studeren. Daar aangekomen is zijn idealisme snel verdwenen als hij ontdekt hoe de studenten bespioneerd en gemanipuleerd worden. Samen met zijn vriendin Ilona wordt hij lid van een groepje dat zich kritisch ten opzichte van het communisme opstelt, met dramatische gevolgen.
Uiteraard hebben de twee verhalen met elkaar te maken (anders zouden ze niet in hetzelfde boek staan, in thrillers zijn dit soort zaken altijd erg voor de hand liggend), maar als lezer blijf je puzzelen om te ontdekken hoe het Leipzig-verhaal heeft geleid tot het lijk in het meer. En zoals Indridason wel toevertrouwd is, zit dat geraffineerd in elkaar.
Heerlijke lectuur voor aan het zwembad, en dat is dan ook precies de plaats waar ik het grootste deel van dit boek heb verorberd…
[332 pagina’s. 2006: aantal boeken 28, aantal pagina’s 9519]

1 juni 2006

Lelijk / Constance Briscoe

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:12

De omslag van dit boek vermeldt dat dit de autobiografie is van de eerste zwarte vrouwelijke rechter in Engeland. Dat klopt wel, maar het wekt wel verkeerde verwachtingen. Het is geen verhaal van een moeizame strijd naar een plaatsje binnen de Engelse rechterlijke macht. Het boek gaat alleen over de jeugd van Constance Briscoe en het houdt op als ze naar de universiteit gaat. Maar misschien krijgen we de rest nog in een tweede deel te lezen?
Maar over die jeugd valt ook genoeg te vertellen. Constances ouders zijn gescheiden en ze groeit op bij haar moeder en diens vriend, samen met haar (half-)broertjes en zusjes. De rode draad door het verhaal is de mishandelingen en vernederingen door haar moeder. Het wordt niet duidelijk waarom, maar Constances moeder is niet bepaald gek op haar dochter. En dan druk ik me nog zacht uit. Haar moeder maakt haar regelmatig duidelijk dat ze lelijk is (vandaar de titel) en nog te stom om voor de duvel te dansen. Van de eindeloze wreedheden en vernederingen die Constance moet ondergaan, gaan je haren rechtovereind staan. Helemaal schrijnend is dat vrijwel niemand in Constances omgeving een hand uitsteekt om haar te helpen. Zelfs wanneer ze op eigen houtje naar de kinderbescherming gaat om te vragen of ze in een tehuis geplaatst kan worden, wordt ze door de dienstdoende baliedame vriendelijk maar resoluut naar huis gestuurd.
Constance vertelt dit alles op een merkwaardig afstandelijke toon. Het lijkt of ze verslag doet van iets wat iemand anders is overkomen. Iedere emotie ontbreekt. Aan de andere kant: als ze continu had verteld hoe ellendig het allemaal was, zou het een draak van een verhaal zijn geworden. En je hebt er ook niet veel fantasie voor nodig om te bedenken hoe Constance zich gevoeld heeft.
Na het boek blijft je met twee vragen zitten. De eerste is: waarom? Wat bezielt een moeder om haar dochter zo doelbewust en systematisch te mishandelen? De tweede vraag is: hoe zou het verder zijn gegaan? We weten dat ze uiteindelijk rechter is geworden, maar hoe dat verder is gegaan, wordt dus niet meer verteld. Het wachten is dus op een deel twee.
[335 pagina’s. 2006: aantal boeken 27, aantal pagina’s 9187]

Gemaakt met WordPress