Petra’s Weblog

14 september 2006

Wieg me zachtjes / Judith Kelly

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 20:57

De achtjarige joodse Judith wordt door haar moeder in een katholiek weeshuis achtergelaten. Het plan was voor enkele weken, maar het duurt jaren voor de moeder weer komt opdagen. Ondertussen lijden Judith en de andere bewoonsters van het weeshuis onder het wrede regime van de nonnen. Alleen hun onderlinge solidariteit sleept hun er doorheen. Tot er iets dramatisch gebeurt.
Het bijzondere van dit waargebeurde verhaal is dat het niet stopt als Judith uiteindelijk toch door haar moeder uit het weeshuis wordt opgehaald. Het springt heen tussen de jaren zeventig, waarin Judith als jong volwassene in een kibboets gaat werken om iets meer van haar afkomst te leren, en de gebeurtenissen in het weeshuis een kleine twintig jaar daarvoor. Uit de gebeurtenissen in de kibboets blijkt hoe de ervaringen uit het weeshuis doorwerken in haar latere leven. Pas als Judith in de kibboets een zielsverwant tegenkomt, leert ze haar verleden een plaatsje te geven.
[265 pagina’s. 2006: aantal boeken 42, aantal pagina’s 14871]

13 september 2006

End in tears / Ruth Rendell

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:56

Het achttienjarige meisje Amber komt niet thuis na een avondje stappen. Tegen de ochtend vindt haar ongeruste vader haar levenloze lichaam. Bij zijn onderzoek komt Wexford er achter dat er al eens eerder een aanslag op Amber is gepleegd. Toen werd er vanaf een viaduct een betonblok naar haar auto gegooid, die echter een andere auto heeft geraakt. Vervolgens wordt ook nog Ambers vriendin Meg vermoord aangetroffen. Heel lang vraagt Wexford zich af met welke duistere zaken de meisjes zich ingelaten hebben (ze hadden de laatste tijd opeens opvallend veel geld). Hij vermoedt dat het antwoord op deze vraag de sleutel tot het oplossen van de moord is.
Ondertussen tobt Wexford met zijn dochter Sylvia, die zwanger raakt om een kinderloze vriendin (nota bene de nieuwe partner van haar ex) van een kind te kunnen voorzien. Het is opvallend om te zien hoe in de Wexfordverhalen vaak de problemen die hij in zijn werk tegekomt, weerspiegeld worden in zijn prive-leven. Maar misschien verklap ik nu te veel.
Wat valt er verder over dit boek te zeggen? Rendell weet gewoon een goed verhaal in elkaar te zetten, met boeiende karakters. Ook dit boek stelt daarin zeker niet teleur. Geen uitblinker in de Wexford-serie, maar zeker ook geen teleurstelling.
[328 pagina’s. 2006: aantal boeken 41, aantal pagina’s 14606]

2 september 2006

Black Fly Season / Giles Blunt

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:14

‘Black Fly Season’ is de naam voor de korte zomer in Algonquin Bay, Canada, waarin je zowat levend wordt opgegeten door de zwarte vliegen. Tijdens deze zomer stuit rechercheur John Cardinal in een kroeg op een meisje dat haar geheugen is kwijtgeraakt. Het geheugenverlies van Red, zoals ze vanwege haar haarkleur en bij gebrek aan echte naam genoemd wordt, blijkt bij nader onderzoek veroorzaakt te worden door een kogel in haar hoofd. Na het verwijderen van de kogel komt Reds geheugen langzaam terug, maar sommige dingen wil ze niet vertellen aan Cardinal.
Verder maken we kennis met Kevin, de broer van Red, die zich heeft aangesloten bij de crimineel Red Bear. Red Bear houdt zich in zijn vrije tijd bezig met zwarte-magie achtige praktijken. Red Bear houdt niet van concurrentie bij zijn drugshandel, dus laat hij regelmatig iemand vermoorden. Deze lijken worden dan weer door Cardinal en zijn team gevonden, al dan niet overdekt met zwarte vliegen. En alsof Cardinal nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, maakt hij zich ook nog eens grote zorgen over zijn manisch depressieve vrouw. Na een stabiele periode herkent hij de signalen van een op handen zijnde manische periode, maar zij wil dit niet erkennen en weigert iedere hulp van Cardinal.
Ik vond de verhaallijn van Red, die langzaam haar geheugen terugkrijgt, het meest interessant, gevolgd door de problemen met Cardinals vrouw. Het minst interessant vond ik het karakter en de praktijken van Red Bear. Het is dan ook jammer dat hij juist zoveel aandacht in het boek krijgt, zelfs zoveel dat de andere verhaallijnen wat ondergesneeuwd dreigen te raken. Toch is het geen slecht boek. Ik wil zeker nog meer van Blunt lezen.
[372 pagina’s. 2006: aantal boeken 40, aantal pagina’s 14278]

Gemaakt met WordPress