Petra’s Weblog

16 december 2006

Duister glas / Donna Leon

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:28

Altijd een genot, weer een nieuwe Leon. Aan de hand van commissario Brunetti door het sfeervolle Venetie slenteren, terwijl hij op scherpzinnige wijze een gecompliceerde moord oplost. Tenminste, dat dacht ik altijd. Toch vallen de laatste Leons een beetje tegen. Het is steeds meer van hetzelfde. De moord is niet spectaculair, en de achterliggende motieven al helemaal niet. Blijft over Brunetti die Venetie doorkruist, en de mysterieuze secretaresse Elettra die op haar eigen onnavolgbare wijze informatie boven water weet te krijgen, maar dat truukje kennen we onderhand ook wel. Jammer, heel jammer, maar dit boek kon me niet meer bekoren. Zal ik de volgende Leon nog wel lezen?
[301 pagina’s. 2006: aantal boeken 49, aantal pagina’s 17466]

1 december 2006

De wereld die op je wacht / Dara Horn

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:50

Een boek dat wat moeilijk in een hokje is in te delen. De uitgever heeft op de flap ‘literaire thriller’ gezet (trouwe lezers van dit blog kennen mijn mening over dergelijke aanduidingen) en hij is opgenomen in de VN detective & thrillergids (waar hij maar liefst vier sterren kreeg). De bibliotheek heeft hem echter ingedeeld als psychologische roman. Eigenlijk heeft het boek een beetje van allebei, en daarom is het van allebei net niets. De ietwat schlemielige Ben Ziskind herkent een werk van Marc Chagall in museum als een familiestuk en besluit daarom dat het weer terug moet komen in de familie. Nogal impulsief neemt hij het stuk mee. Dan volgen vele flashbacks. Over Chagall en het ontstaan van het stuk, maar vooral over diens vriend, de matig succesvolle schrijver Der Nister. Ook lezen we over de jeugd van Ben en zijn tweelingzus.
Uit de toon van dit stukje is al af te leiden dat ik niet erg gecharmeerd was van dit boek. Het is te gekunsteld, met te veel symboliek. Alles is te herleiden op de thema’s dood en leven, en er komen veel dromen en quasi-mythologische vertellingen over dit thema voor. Het ligt er allemaal veel te dik bovenop, en toch is het niet duidelijk wat Horn nu precies aan ons wil vertellen. Een boek met veel pretenties, maar ze worden absoluut niet waargemaakt. Nogal teleurstellend dus.
[314 pagina’s. 2006: aantal boeken 48, aantal pagina’s 17165]

Gemaakt met WordPress