Petra’s Weblog

24 januari 2007

De dochter van de alchemist / Katharina McMahon

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:43

In 1725 groeit Emilie Selden geisoleerd op. Haar vader, een alchemist, is vastbesloten al zijn kennis aan haar over te dragen. Echter, wanneer de koopman Aislabe op het landgoed verschijnt, valt ze als een blok voor hem. Ze trouwen en gaan naar Londen. Daar aangekomen wordt Emilie verteerd door heimwee. Ook valt het huwelijk met Aislabe zwaar tegen. Hij komt af en toe naar huis om Emilie aan haar huwelijkse plichten te herinneren, maar verder ziet ze weinig van hem. Gedesillusioneerd keert ze uiteindelijk terug naar het landgoed, maar daar blijkt dat haar vader zojuist overleden is. Gedreven door het verlangen om meer over haar achtergrond te weten te komen (ze heeft haar moeder nooit gekend), gaat ze op zoek naar de dagboeken van haar vader. Wanneer ze die eenmaal gevonden heeft, krijgt ze een heel andere kijk op een aantal zaken.

Het is een meeslepend en sfeevol historisch verhaal geworden. Het komt wat traag op gang (iets te veel verhandeling over natuurkundige en alchemistische zaken), maar vanaf het moment dat Aislabe ten tonele verschijnt, komt er wat meer vaart in. Tot het moment waarop je het boek niet meer weg kunt leggen. Echt literair verantwoord is het allemaal niet, daar is het toch wat te eendimensionaal voor, maar het is zonder meer een lekker wegleesboek.
[Vertaling van: The alchemist's daughter, 2006]
[383 pagina’s. 2007: aantal boeken 3, aantal pagina’s 1104]

15 januari 2007

Under Orders / Dick Francis

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:30

In twee opzichten is dit een bijzonder boek. Ten eerste had Dick Francis enkele jaren geleden na de dood van zijn vrouw laten weten dat zij altijd een belangrijke bijdrage aan zijn boeken leverde en dat er daarom geen nieuwe boeken meer zouden verschijnen. Ten tweede heeft Francis de gewoonte hoofdpersonen altijd maar in één boek op te laten draven.
Met ‘Under Orders’ heeft Francis zijn eigen voorspelling ondermijnd. Blijkbaar kon hij het toch niet laten. En ook zonder zijn vrouw schrijft hij nog steeds heerlijk leesbare boeken. En wat die hoofdpersoon betreft: hij heeft één hoofdpersoon al twee maal gebruikt: de sympathieke eenhandige privé-detective Sid Halley. En je raadt het al: wie mag nu voor de derde maal opdraven? Precies, Sid Halley.
Het verhaal is typisch ‘Francisiaans’. Er wordt een trainer beschuldigd te sjoemelen met zijn paarden, om op die manier de weduitslagen te beinvloeden. De jockey die daaraan mee zou hebben gewerkt, wordt vermoord. De trainer krijgt de schuld. Die schuld lijkt helemaal duidelijk als de trainier ook nog eens zelfmoord pleegt. Maar Sid Halley gelooft uiteraard in de onschuld van de trainer en weet ook dat het geen zelfmoord was, maar een ingenieuze moord. Hij gaat op zoek naar de ware schuldige, waarbij hij, maar ook zijn vriendin, rake klappen oplopen.
Het zal de Francis-kenner allemaal erg bekend in de oren klinken, maar het maakt de hele setting des te vertrouwder. Francis weet de plot echter moeiteloos naar de 21e eeuw te tillen door er een scheutje internet en een vleugje CSI-achtige praktijken doorheen te mengen. Al met al gewoon een lekker leesbaar verhaal. Je krijgt wat je verwacht, en daar is niets mis mee.
[348 pagina’s. 2007: aantal boeken 2, aantal pagina’s 721]

2 januari 2007

Dead even / Mariah Stewart

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:19

Mijn eerste boek van 2007 en het laatste boek uit de ‘Dead …’ trilogie, waarin drie criminelen beloven om elkaars slachtoffers om te leggen. Maar als je denkt dat je na twee boeken de opzet wel kent, kom je bedrogen uit. Crimineel nummer drie, Curtis Channing, die nu aan de beurt is, wil helemaal niet. Hij heeft net een gevangenisstraf voor een klein vergrijp achter de rug, en voelt er niets voor om om nu een moordenaar te worden. Maar nummer twee (die nog in de gevangenis zit) laat een vriendje Channing hardhandig aan de belofte herinneren.
Ondertussen heeft de FBI het complot door en men probeert Channing dan ook in de gaten te houden en te voorspellen wie zijn beoogde slachtoffers zijn. Maar helaas gaat dat niet al te soepel en dat is maar goed ook, want anders zou je er geen boek over vol kunnen schrijven.
Het leuke van dit boek is dat de leden van het FBI team inmiddels oude bekenden zijn. En hoewel de focus in ieder boek ligt op andere mensen in het team, is het toch leuk om te zien hoe het verder met de rest gaat. Bijzonder mooi uitgewerkt is de verhaallijn van de verdwenen dochter van Miranda Cahill. Zij is in een van de vorige boeken de hoofdpersoon, en toen werd verteld dat zo’n tien jaar geleden haar ex-echtgenoot haar dochtertje heeft ontvoerd. Sindsdien is er niets meer van het stel vernomen. Aan dat verhaal wordt nu op een mooie wijze een eind gebreid.
Kortom, er is genoeg te beleven in dit boek. Een ideaal boek als je met 40 km per uur en met windkracht zeven op een hogesnelheidsboot over de Noordzee stuitert :-) .
[373 pagina’s. 2007: aantal boeken 1, aantal pagina’s 373]

Gemaakt met WordPress