Petra’s Weblog

25 februari 2007

Vanish / Tess Gerritsen

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:23

Tess Gerritsen stond al lang op mijn wishlist, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot ik Vanish in mijn handen kreeg. Wat een boek! Eindelijk staat er terecht de aanduiding unputdownable op de cover, want dit boek valt absoluut in deze categorie.
Het boek begint al direct sterk. Patholoog-anatoom Maura Isles maakt aan het einde van de dag nog een rondje door het mortuarium, als ze een van de lijkzakken ziet bewegen. In de zak bevindt zich het lichaam van een jonge vrouw die ten onrechte dood is verklaard. Zwaar onderkoeld wordt de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Maar eenmaal bij kennis vermoordt ze een beveiligingsbeambte en gijzelt een aantal andere patienten, waaronder de hoogzwangere rechercheur Jane Rizzoli.
Ondertussen wordt door middel van flashbacks het verhaal verteld van zes Russische meisjes, die illegaal de Verenigde Staten zijn binnen gekomen en vervolgens gedwongen zijn tot prostitutie. Wat hebben de twee verhalen met elkaar te maken?
Beide verhaallijnen zijn ongelooflijk spannend. Daar komt nog bij dat het verhaal over de mensenhandel van de Russische meisjes tamelijk schokkend is. Je weet dat dit soort dingen bestaan, maar om er zo over te lezen is wel erg confronterend. En Tess Gerritsen doet geen pogingen om dingen mooier voor te doen dan ze werkelijk zijn. Hoewel ze veel aan de verbeelding overlaat, is dat wat ze wel vertelt nog gruwelijk genoeg.
Het enige minpuntje is dat de voornaamste spanningsboog van het boek (de gijzeling) op driekwart van het boek afgelopen is. De rest wordt besteed aan onderzoek naar de achtergronden, en het reconstrueren van wat er met de Russische meisjes is gebeurd. Ook boeiend, maar toch zakt het verhaal een klein beetje in.
Jammer dat ik Tess Gerritsen niet eerder heb ontdekt. Maar ik ga absoluut meer van haar lezen!
[336 pagina’s. 2007: aantal boeken 7, aantal pagina’s 2289]

20 februari 2007

Familiezaak / Christa von Bernuth

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:38

Een primeur: mijn eerste Duitse thriller. Een aanrader van de VN Detective & Thrillergids. Hoofpersoon is inspecteur (de Duitsers hebben hier vast een prachtige titel voor) Mona Seiler. Zij wordt geconfronteerd met een aantal mensen die door middel van een overdosis heroine zijn vermoord, waarna er een woord in de huid van hun buik is gekerfd (merk op dat in dit verband de Duitse titel een stuk veelzeggender is…). Alle vermoorde personen hebben een verband met dezelfde persoon: Fabian Plessen, iemand die groepscursussen ‘Familieopstellingen’ geeft. Mona stuurt een rechercheur undercover op zo’n cursus, maar dat is niet zo’n erg goed idee.
Het boek zit knap in elkaar, maar het is de zoveelste variant op ‘verknipte jeugd, dus seriemoordenaar’-thema. Het voegt niet zoveel toe aan de reeks thrillers die over soortgelijke weirdo’s gaan. Het is bij vlagen spannend, maar we zien Mona Seiler vooral veel lijden onder het mooie weer (ze zweet wat af), roken en met haar collega’s bakkeleien. Het wisselende perspectief tussen Mona, de undercoveragent die tijdens de cursus nog wat wijzer wordt over zijn eigen familierelaties, en de jeugd van de seriemoordenaar, houden de vaart er wel lekker in, maar ook dat hebben we allemaal al eerder gelezen. Best aardig hoor, maar niet heel bijzonder.
[Vertaling van: Damals warst du still, 2006]
[331 pagina’s. 2007: aantal boeken 6, aantal pagina’s 1953]

14 februari 2007

Sleep tight / Anne Frasier

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:28

Gewoontegetrouw ging er op zakenreis een boek uit mijn project ‘Romantic Suspense’ mee. Het leest zo lekker weg, en zo’n paperback neemt weinig plek in in de toch al volle handbagage. Alleen gebeurde er met dit boek iets wat me niet zo gauw met dit genre overkomt: ik kon het niet meer wegleggen. En dan zul je altijd zien: als je alleen maar wilt lezen, heeft je vlucht geen vertraging. Na een reis die ik zo ongeveer alleen maar lezend had doorgebracht was ik weer keurig op tijd thuis, maar het boek was nog niet uit. Met onuitgepakte koffer heb ik hem eerst maar uitgelezen.
Hoofdpersoon is FBI-agente Mary Cantrell. Ze wordt naar haar geboortestad Minneapolis gestuurd om een seriemoordenaar op te sporen. Ze is die stad na haar middelbare schooltijd ontvlucht nadat haar beste vriendin vermoord was. Naar het zich nu laat aanzien is dat door dezelfde persoon gebeurd die nu verdacht wordt van de seriemoorden. Complicerende factor is dat haar zus, inmiddels rechercheur in Minneapolis, bevriend is met deze engerd, die onlangs uit de gevangenis is ontslagen.
De hoogste tijd dus voor Mary om af te rekenen met de spoken uit haar verleden en aan haar relatie met haar zus te werken. En uiteraard is er een mooie rol weggelegd voor een knappe collega van Mary (we hebben het tenslotte wel over Romantic Suspense hier). Anne Frasier weet dit alles vaardig aan elkaar te breien tot een verhaal met vaart, en ook nog enige psychologische diepgang, vooral waar het de getroubleerde relatie van Mary met haar moeder en zus betreft. Het zinderende einde maakt dat je het boek dus echt niet meer kunt wegleggen, maar dat had ik geloof ik al gezegd….
[369 pagina’s. 2007: aantal boeken 5, aantal pagina’s 1584]

1 februari 2007

Onder de kurk / Nicolaas Klei

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:25

Gezellig niemendalletje met wetenswaardigheden over wijn. Er worden vooral heel veel mythes ontkracht. Nu weet ik dat Grand Cru niet altijd goede wijn hoeft te betekenen, dat je best witte wijn bij rood vlees mag drinken en dat je wijn niet helemaal een paar uur van tevoren hoeft te ontkurken. Het heeft een hoog ‘doe gewoon, dan doe je al gek genoeg gehalte’ en daar hou ik wel van.
[111 pagina’s. 2007: aantal boeken 4, aantal pagina’s 1215]

Gemaakt met WordPress