Petra’s Weblog

21 maart 2007

Ziekzoekers / Anne-Gine Goemans

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:45

Ziekzoekers zijn mensen die op de bollenvelden op zoek gaan naar zieke bollen. Een zieke bol kan de hele oogst ondermijnen, dus het is zaak om de bollenvelden stelselmatig te controleren.
In deze vorm komen ziekzoekers niet voor in het boek, maar op vele andere manieren komen we ze wel tegen. Want het is vast geen toeval dat het motief ziekte zo’n belangrijke rol speelt in het boek. Iedereen in het boek lijdt wel aan een of andere kwaal, is het niet lichamelijk, dan wel psychisch, of soms zelfs beide. Zelfs hond Yang is ziek en slijt piepend en stinkend zijn laatste dagen.
Aan het begin van het boek maken we kennis met Roelof Zeevoet, zoon van een succesvolle bollenhandelaar, op het moment dat hij de zaak van zijn vader overneemt. Noch vader, noch zoon is erg blij met deze overname. De vader omdat hij ernstig twijfelt aan het zakelijk instinct van zijn zoon en de zoon omdat hij geen flauw idee heeft wat er als directeur van een groot bedrijf van hem wordt verwacht en hij liever andere dingen zou doen. Gaandeweg het boek weet hij toch een invulling te geven aan het directeursschap, hoewel het niet de koers is die zijn vader in gedachten heeft.
Daarnaast wordt het verhaal van Vera Verkerk verteld, de moeder van Roelof. Als achttienjarig meisje gaat ze in de jaren vijftig zelfstandig naar de Verenigde Staten om daar bollen te verkopen. Ze ontmoet daar Max Zeevoet en uiteindelijk trouwt ze met hem. Ze krijgen twee kinderen, maar de enige om wie Vera echt geeft is haar autistische en geestelijk gehandicapte broer Leo. Verder gaat ze haar eigen gang en laat zich weinig gelegen liggen aan Max en haar kinderen.
Op de achtergrond speelt het verhaal van de bollenstreek, hoe de bollenteelt steeds grootschaliger wordt en uiteindelijk ten onder dreigt te gaan aan projectontwikkelaars en investeerders die niet allemaal even goede bedoelingen hebben.
Dit alles klinkt als een doorwrochte opzet van een meeslepende familiesaga. Helaas is het dit niet. Goemans wil te veel vertellen in te weinig tijd en werkt daarom geen van de verhaallijnen goed uit. Het blijft bij losse scènes, anekdotes bijna. Sommige passages zijn bijna slapstick, zoals de aanvaring van Max met de vogelspin en zijn ziekbed daarna, maar missen ook dan overtuigingskracht. Ze hebben niet genoeg diepgang om er echt uit te kunnen halen wat de mensen beweegt. De karakters blijven daardoor onderbelicht. De hoofdpersonen zijn eendimensionaal en ontwikkelen zich nauwelijks gedurende het verhaal.
Al deze elementen leveren een verhaal op dat een beetje voortkabbelt. Het is redelijk onderhoudend, soms zelfs amusant, maar het raakt je niet echt. Het is in ieder geval niet het ‘spetterende debuut’ dat de uitgever ons belooft.
[286 pagina’s. 2007: aantal boeken 10, aantal pagina’s 3204]

18 maart 2007

Harvest / Tess Gerritsen

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:52

En zo als altijd wanneer ik een nieuwe schrijver heb ontdekt waar ik enthousiast over ben, moeten meteen alle boeken van die schrijver gelezen worden. Dus hup, het (voor mij) tweede boek van Tess Gerritsen uit de bieb gehaald. Het is opnieuw een medische thriller, wat niet zo verwonderlijk is, want Tess Gerritsen is zelf arts.
Dit boek begint als een doodgewone aflevering van ER: een zwaargewonde vrouw wordt de eerste hulp binnen gebracht. Eerste hulp arts Abby DiMatteo doet wat ze kan, maar de vrouw is hersendood en niet meer te helpen. Dat maakt haar geschikt als orgaandonor. Toevallig begint Abby net aan haar co-schap bij het orgaantransplantatieteam, waar ze ontdekt dat van sommige organen de donoren niet te traceren zijn. Haar vasthoudendheid om dit verder uit te zoeken maakt haar niet bepaald populair in het team, en langzaam wordt haar professionele carriere om zeep geholpen, tot ze zelfs haar leven niet meer zeker is.
Opnieuw een zinderend boek, goed opgebouwd en met een gruwelijke, maar goed uitgewerkte plot. Net als het vorige boek wat ik van haar las, snijdt ook dit boek een maatschappelijk en ethisch probleem aan waardoor het meer is dan een thriller alleen.
[343 pagina’s. 2007: aantal boeken 9, aantal pagina’s 2918]

9 maart 2007

De zeven pijlers van een goede relatie / John Gottman en Nan Silver

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:33

John Gottman heeft in een soort laboratoriumsituatie stellen geobserveerd in hun dagelijkse omgang, en beweert dat hij met een nauwkeurigheid van ruim 90% kan voorspellen of deze stellen uit elkaar gaan of niet. Op grond daarvan heeft hij beschreven wat de relaties van de ’succesvolle’ stellen nu zo bijzonder maakt. En dat heeft hij dan weer verwerkt tot deze zeven pijlers. Niets zweverigs, maar gewoon veel praktische adviezen, geillustreerd aan de hand van talloze voorbeelden uit de praktijk. Zo heeft romantiek volgens Gottman en Silver niets te maken met strandwandelingen bij zonsondergang maar gewoon met op de juiste toon in de supermarkt met elkaar overleggen of er nog voldoende bleek in huis is. Wie wil weten hoe dit precies zit, moet het boek maar lezen :-) .
[286 pagina’s. 2007: aantal boeken 8, aantal pagina’s 2575]

Gemaakt met WordPress