Petra’s Weblog

11 mei 2007

Tirza / Arnon Grunberg

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:02

Ik ben met een nieuw ‘leesproject’ begonnen. Omdat ik wat meer Nederlandse literatuur wil lezen, ga ik in ieder geval alle genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2007 lezen. De eerste op mijn lijstje is ‘Tirza’ van Arnon Grunberg. Nooit iets van Grunberg gelezen want ik had ooit besloten dat ik Grunberg vast Niet Leuk zou vinden. Het is dus de hoogste tijd om dit vooroordeel eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen.
Het boek begint heel normaal. Een man van middelbare leeftijd, Jorgen Hofmeester, staat sushi-hapjes klaar te maken voor het eindexamenfeest van zijn jongste dochter, Tirza. Maar al gauw blijkt dat niets lijkt wat het is. Het gezin Hofmeester is volledig ontwricht. Ieder van de gezinsleden heeft zijn eigen obsessies, niet in de laatste plaats Hofmeester zelf. Vastgelopen in zijn carriere bij een uitgever, heeft hij al zijn verwachtingen en ambities op Tirza geprojecteerd. Uiteraard kan zij hier niet aan beantwoorden.
Prachtig beklemmend boek. De persoon van Hofmeester wordt haarscherp door Grunberg neergezet. Aan de ene kant is hij herkenbaar, aan de andere kant irriteert hij je mateloos door zijn sulligheid en door het vastklampen aan schijnzekerheden. In ieder geval word je meegesleept door dit geweldige verhaal, waarbij je op het einde ook nog getracteerd wordt op een thrillerachtige ontknoping. En daarmee is de thrillerfan in mij ook nog aan haar trekken gekomen.
Mijn vooroordeel is overboord gegaan: Grunberg is wel leuk!
[430 pagina’s. 2007: aantal boeken 14, aantal pagina’s 5123]

Gemaakt met WordPress