Petra’s Weblog

27 juli 2007

The hard way / Lee Child

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 23:06

“Jack Reacher. Soldier. Loner. Hero. Lover”. Zo wordt de hoofdpersoon op de achterflap beschreven en dat is een zeer adequate beschrijving. Meer woorden over zijn karakter worden er in The Hard Way niet aan vuil gemaakt. Behalve dat hij een ex-soldaat is, komen we nauwelijks iets over hem te weten. Hij zwerft rond, met als enige bagage een tandenborstel en een stapeltje bankbiljetten. Waarom hij dat doet? Geen idee, dat krijgt de lezer niet te horen. In dit boek lost hij een Smerig Zaakje op (waarmee zijn stapeltje bankbiljetten weer wat groter wordt) en ik neem aan dat hij ook de andere boeken uit deze serie doet.
Wie houdt van een goed opgebouwde psyschologische thriller kan The Hard Way beter laten liggen. In dit boek draait het alleen om actie. Er wordt voortdurend verplaatst, gereisd, overlegd en aan het eind vooral veel geschoten. De militaire achtergrond is duidelijk, er komen veelvuldig voor mij onbegrijpelijke afkortingen van waarschijnlijk militaire herkomst voor. Verder heeft Child de neiging om auto’s compleet met merk, kleur en typenummer te vermelden en van iedere verplaatsing wordt de route, compleet met wegnummers en metrolijnen genoemd. Maar is het daarom een slecht boek? Zeker niet. De plot zit knap in elkaar, de dialogen zijn messcherp en het is razend spannend. Dit is echt een van de betere actiethrillers, maar naar mijn smaak was het toch wel een tikkie te gewelddadig en te bloederig. Er wordt niet gekeken op een slachtoffer meer of minder.
Een thriller moet van goede huize komen om mij uit de slaap te houden, maar dit boek heeft mij twee zeer onrustige nachten bezorgd. Het doet me bijna terugverlangen naar Miss Marple, die al breiend bij een kopje thee de moorden oploste…

2 juli 2007

Mal’aria / Eraldo Baldini

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:05

Mal’aria / Eraldo Baldini
Novelles zijn in het thrillergenre een zeldzaam verschijnsel. Italiaanse thrillers komen ook al niet veel voor en een thriller die zich afspeelt in het Italie van Mussolini afspeelt ben ik al helemaal nooit tegengekomen. Mal’aria is het allemaal en is daarom zonder meer een uniek boek te noemen.
Gezondheidsinspecteur Carlo Rambelli wordt naar het platteland in de buurt van Ravenna gestuurd om een plotseling groot aantal sterfgevallen onder kinderen te onderzoeken. Men vermoedt dat malaria daar de oorzaak van is, maar waarom is dat nooit officieel gemeld en waarom vermelden de ziekenhuisrapporten geen malariagevallen? Aangekomen in het te onderzoeken gebied treft Rambelli er een achtergebleven, armoedige bevolking aan die hem vijandig bejegent. Niemand is bereid enige informatie te geven. Net als Rambelli besluit onverrichterzake terug te keren naar Rome, ontdekt hij dat er iets te veel ‘toevallige’ doden onder medisch personeel gevallen zijn en besluit hij de zaak tot op de bodem (en dit moet je helaas letterlijk nemen) uit te zoeken. Hij ontrafelt het geheim, maar helaas net iets te laat.
Prachtig sfeervol, maar gitzwart boek. Een boek dat ondanks zijn geringe omvang nog lang blijft naspoken in je hoofd.
(Vertaling van Mal’aria, 1998)

Gemaakt met WordPress