Petra’s Weblog

12 april 2008

In het gezelschap van leugenaars / David Ellis

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:07

Dit boek scoorde veel lof in de VN thriller & detective gids van 2007, dus dat moest ik natuurlijk lezen. Helaas ben ik minder enthousiast.
Gimmick van het boek is dat het tijdverloop in het boek van nu tot in het verleden gaat. Het eerste hoofdstuk is dus de ontknoping, in het laatste hoofdstuk wordt pas duidelijk hoe het allemaal zo gekomen is.
Schrijfster en voormalig officier van justitie Allison Pagone wordt verdacht van moord op haar minnaar Sam. Ze lijkt zich te schikken in dat lot, maar heeft ze het ook echt gedaan, of probeert ze iemand anders in bescherming te nemen? Wat lijkt op een crime passionel is dat natuurlijk niet (anders kon je er geen boek over volschrijven). Er is zelfs veel meer aan de hand dan een omkoopschandaal van een aantal senatoren, waar Sam en de ex van Allison bij betrokken waren. Er is sprake van een Wereldwijd Complot, en dat wordt langzaam blootgelegd.
Het boek kon me eerlijk gezegd niet zo boeien. De opzet is origineel, maar doet veel te geconstrueerd aan en leidt daarom af van de inhoud. Meeleven met Alice lukt niet, juist omdat haar beweegredenen tot het einde (lees: het begin) toe heel vaag blijven. Wel is het knap dat net als je denkt dat je weet hoe het allemaal in elkaar steekt, er een laatste hoofdstuk komt waarin het toch allemaal net iets anders blijft te zijn. En dan zakt de oplossing die net duidelijk begon te worden, weer als een kaartenhuis in elkaar. Veel concreter kan ik helaas niet worden, zonder de plot te verklappen. Dus hier laat ik het bij.

Gemaakt met WordPress