Petra’s Weblog

7 juni 2008

Anna Boom / Judith Koelemeijer

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 20:39

‘Anna Boom’ is het waargebeurde levensverhaal van de gelijknamige vrouw. Ze groeide op met haar moeder die geld genoeg had en er de voorkeur aan gaf om alleen in hotels te wonen. Ze wonen in verschillende plaatsen in Europa. Bij het uitbreken van de oorlog wonen ze in Boedapast, maar moeten uiteindelijk terug naar Nederland omdat er door de oorlog geen geld meer vanuit Nederland naar Hongarije gestuurd kan worden. Maar al gauw besluit Anna om alleen terug te gaan naar Boedapest, om haar grote geliefde Geza, een getrouwde man, weer te kunnen zien. Voor het eerst is ze los van haar moeder en moet ze nadenken over wat ze met haar leven wil. Langzaam raakt ze betrokken bij de hulp aan Joodse vluchtelingen. Als het oorlogsgeweld in Boedapest toeneemt, is ze haar leven niet meer zeker en duikt ze onder in een ondergronds ziekenhuis, waar ze met de weinige middelen die er zijn, de vele gewonen probeert te helpen.
Anna besluit nooit over haar oorlogsverleden te praten. Het contact met Geza verwatert, hij richt zich steeds meer op zijn gezin, en Anna trouwt uiteindelijk met een Zwitser, die ze achterna reist naar Bombay. Maar haar grote liefde vindt ze in Jan ‘KLM’, met wie ze tot zijn dood samen is en wisselend in Amsterdam en in Portugal woont.
Anna Boom leeft nog steeds. Judith Koelemeijer heeft dit bijzondere levensverhaal opgetekend na uitgebreide interviews met Anna zelf en met mensen uit haar omgeving, en veel archiefonderzoek. Haar schrijfstijl is opvallend sober. Ze beschrijft de feiten zoals ze zijn (of beter: zoals zij ze gereconstrueerd heeft). Ze heeft niet de behoefte dingen toe te lichten of uitgebreid te gaan psycholiseren over de beweegredenen van Anna Boom. En juist daardoor heb je als lezer het gevoel heel dicht bij deze vrouw te komen. Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw.

Gemaakt met WordPress