Petra’s Weblog

28 september 2008

In wankel evenwicht / Elizabeth George

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 21:24

Traditiegetrouw lees ik de nieuwe George altijd zodra de Nederlandse vertaling beschikbaar is, en dankzij de service van een welbekende internetboekhandel viel dit boek al op de dag van verschijnen op mijn deurmat (metaforisch gezien dan, want hij past niet door de brievenbus).
Na wat uitstapjes is George eindelijk weer terug bij de vertrouwde hoofdpersonen: Thomas Lynley en Barbara Havers. Dat alleen al is voor de George-fans een reden om dit boek te lezen.
Lynley tobt nog ernstig met de dood van zijn geliefde Helen, en besluit met alleen een slaapzak het Cornwall Coastpath te lopen. En dat ‘met alleen een slaapzak’ moet je vrij letterlijk nemen: geen tandenborstel, geen stukje zeep, geen schone onderbroek. Na een maand treft hij (stinkend en wel) een lijk aan onderaan de rotsen. Hij slaat alarm bij het dichtstbijzijnde huis, en wacht met de bewoonster van dat huis tot de politie arriveert. Wanneer rechercheur Bea Hannaford er achter komt wie die vieze zwerver echt is, weet ze hem te overreden om te helpen met het onderzoek. Eerlijk gezegd vond ik dit weinig overtuigend en George moet zich dan ook in heel wat bochten wringen om dit een beetje plausibel te maken. Bovendien vind ik de terugkeer van Thomas naar ‘het gewone leven’ wel erg abrupt, gezien het feit dat hij zich eerst als een kluizenaar over het kustpad voortbewoog. Direct is hij weer de zeer correcte, welbespraakte, ietwat kakkineuze Tommy die we kennen uit de vorige boeken. Wanneer ook nog Havers op eigen houtje besluit zich bij het onderzoek te voegen, is het duo weer op volle sterkte en kan George zich verder bezig houden met de ‘whodunnit’. En daar heeft ze heel wat pagina’s voor nodig. Uitgebreid schetst ze bijna de hele dorpsgemeenschap, waarbij ze steeds wel duidelijk maakt dat er meerdere personen zijn met Een Geheim, maar waarbij ze de ontrafeling van de betreffende geheimen (die soms nogal futiel zijn) over het hele boek uitsmeert. Dat kan een manier zijn om de spanning op te bouwen, maar hier draagt het alleen maar bij aan de vertraging van het boek. De karakters op zich zijn boeiend, maar de plot is wat vergezocht. De ontknoping, die eigenlijk niet echt een ontknoping is, is dan wel weer aardig in elkaar gezet, maar is dan toch niet sterk genoeg om mijn teleurstelling over dit boek te doen verdwijnen.
Met uitzondering van haar vorige boek ‘What came before he shot her’ heb ik toch het gevoel dat de latere boeken van George het qua niveau niet meer halen bij haar eerste boeken. Jammer!
[Vertaling van 'Careless in Red', 2008]

Gemaakt met WordPress