Petra’s Weblog

26 oktober 2008

The Wrong Man / John Katzenbach

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:40

Ashley, studente in Boston, heeft een one-night-stand met Michael. Eigenlijk direct al de volgende ochtend heeft ze in de gaten dat hij niet haar type is en maakt ze hem duidelijk dat ze verder samen geen toekomst hebben. Helaas denkt hij daar anders over. Hij begint haar te stalken. Hij achtervolgt haar niet alleen, maar alscomputer-wizzkid is hij ook in staat om in computers in te breken en zo bijvoorbeeld haar cijfers en de presentielijsten op de universiteit in haar nadeel te manipuleren. Ook stuurt hij uit haar naam racistische en nazistische mails naar collega’s van het museum waar ze werkt. Haar studie ligt aan puin, ze is haar studentenbaantje kwijt, en dan heeft hij het ook nog eens voorzien op haar vader, haar moeder en de nieuwe partner van haar moeder, wiens carrieres hij ook systematisch ruineert.
Inmiddels heeft Ashley’s vader wat onderzoek gedaan naar stalkers, en heeft ontdekt dat wanneer de stalker zo obsessief is, de kans groot is
dat het slachtoffer dit niet overleeft.
Op dit punt van het boek aangekomen wist ik niet of ik wel verder wilde lezen. Je weet inmiddels waar Michael toe in staat en je krijgt het gevoel dat het verhaal slecht, heel slecht gaat aflopen. Maar de nieuwsgierigheid overwon, bovendien was het zonde om een boek wat zo goed geschreven was terzijde te schuiven, dus voorzichtig, bladzijde voor bladzijde, ben ik verder gaan lezen.

Halverwege het boek kom je in een soort oog van de orkaan terecht. Het verhaal komt even tot rust. Ashley is ondergedoken en waant zich veilig voor haar stalker. Maar als lezer weet je dat je nog een half boek te gaan hebt en dat de rust dus maar schijn is. Dan weet de stalker Ashley op
te sporen, en lijkt het verhaal weer van voren af aan te beginnen. Maar nu grijpt haar familie in. Ze realiseren zich dat ze alleen maar door een rigoureuze actie iets aan de acties van Michael kunnen doen en ze verzinnen een listig plan. De wind waait nu uit een andere hoek. De vraag is nu of de familie slaagt in hun alles-of-niets actie, en of ze Michael te pakken krijgen voor hij hun te pakken krijgt.
Nee, ik verklap niet hoe het afloopt. Maar het is een boek die de spanning tot de laatste bladzijde vast weet te houden. Absolute aanrader!

18 oktober 2008

Wat te doen als iemand sterft / Nicci French

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 21:13

Wat te doen als iemand sterft? Dat vraagt Ellie zich af als ze op een avond twee politieagenten bij haar voordeur aantreft om te vertellen dat haar Greg bij een auto-ongeluk is overleden. Heel rationeel werkt ze een soort mentale actielijst af: mensen op de hoogte stellen op volgorde van hun belangrijkheid (eerst de ouders, dan de vrienden) en de begrafenis regelen. Verdriet laat ze niet toe. Ze kan ook niet verdrietig zijn, want de omstandigheden rond Gregs dood waren raadselachtig. Hij was op een plaats waar hij niet hoorde te zijn en bovendien zat er een vrouw in zijn auto waar Ellie nog nooit van gehoord had, ene Milena. Had Greg een verhouding? Ellie realiseert dat ze pas aan rouwen kan toekomen als ze de waarheid weet en gaat op onderzoek uit. Dat doet ze niet altijd op een even handige manier en ze infiltreert op het werk van Milena. Om haar cover instand te houden moet ze steeds meer gaan liegen, en daardoor komt ze uiteindelijk ernstig in de problemen.
Maar gelukkig, aan het einde van het boek is toch duidelijk wat Greg en Milena met elkaar hadden. Ellie kan gaan rouwen, en wij als lezer kunnen dit boek eindelijk dichtslaan. Want dat doet dit boek met je: vanaf het moment dat je begint te lezen, grijpt het je en kun je het niet meer wegleggen. De situatie waar Ellie in verzeild raakt, wordt heel realistisch en meeslepend beschreven. Op geen enkel moment heb je een idee waar het verhaal naar toe gaat. Het blijft verrassen. Op een bepaald moment had ik wel een idee in welke richting ik de oplossing moest zoeken, maar de uiteindelijke ontknoping kwam toch als een verrassing. Voor een goede plot of veel psychologische diepgang hoef je dit boek niet te lezen, maar het Nicci French duo weet heel goed hoe ze spanning moeten opbouwen en vasthouden en dat was bij dit boek al reden genoeg om het niet meer weg te kunnen leggen. Dit is weer een van de betere Nicci Frenchs!
[Vertaling van: What to Do When Someone Dies, 2008]

12 oktober 2008

Versplinterd / Karin Slaughter

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:06

Weer een boek met onze dyslectische rechercheur Will Trent in de hoofdrol. Naast zijn voortdurende strijd met letters op papier moet hij dit keer nog een strijd voeren: tegen zijn collega’s, bij wie hij zich weinig populair heeft gemaakt toen hij na een intern onderzoek enkele corrupte collega’s heeft ontmaskerd. De bazin van de betreffende collega’s werd daarom met vervroegd pensioen gestuurd. Uitgerekend haar dochter, Faith Mitchell, wordt tijdens het lopende onderzoek aan Will toegewezen als partner.
Het onderzoek betreft een zaak die eigenlijk direct al duidelijk lijkt: een moeder komt thuis, treft het vermoordde lichaam van haar dochter aan en daarbij een man met een mes in zijn handen die op haar afkomt. Uit noodweer brengt ze de man om het leven. Er is echter een complicatie: de vermoordde vrouw is niet haar dochter, maar diens vriendin, en de man die de moeder om het leven heeft gebracht is niet de moordenaar, maar iemand die zelf ook slachtoffer was van de moordenaar. Bent u er nog? Maar waar is de dochter dan gebleven? En wie is de vermoordde man?

Eerlijk gezegd was ik nooit zo weg van de boeken van Karin Slaughter. Ik las ze meestal omdat mensen in mijn omgeving er halsstarrig enthousiast over bleven en ik dacht dat daar toch een reden voor moest zijn. ‘Triptiek’ was inderdaad niet onaardig, dus toen ‘Versplinterd’ uitkwam, heb ik deze toch maar gelezen. En terecht! ‘Versplinterd’ is een mooi donker boek, waarin menselijke relaties in allerlei soorten en maten voorbij komen. Heel mooi is het slot, en dan vooral de epiloog, want hoewel alles is opgelost, is er geen sprake van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, maar wordt pijnlijk duidelijk gemaakt dat je eigenlijk niet meer normaal verder kunt leven als er zoiets ingrijpends heeft plaatsgevonden.
Aanrader!

[Vertaling van 'Fractured', 2008]

Gemaakt met WordPress