Petra’s Weblog

31 december 2008

De rest van 2008

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:26

Tja, van webloggen komt weinig de laatste tijd, van lezen gelukkig nog wel. Daarom weer een kort lijstje.

Cold Truth / Mariah Stewart
Dit is weer zo’n boek uit mijn ‘romantic suspense’ stapel. Geen idee meer waar dit over ging, al kan ik me herinneren dat er wel wat oude bekenden uit eerdere boeken in voorkwamen. Spannen en onderhoudend leesvoer, maar je bent het vergeten zodra je het uithebt.

Een wereld valt uiteen / Chinua Achebe
Het eerste boek uit mijn nieuwe leesproject, ‘De Africanon’ van NRC Handelsblad. Dit boek speelt zich af in Nigeria, waar de hoofdpersoon wordt verbannen uit zijn stam. Als hij na jaren weer mag terugkeren, is het Christendom tot zijn stam doorgedrongen en verdeelt de bewoners. Qua schrijfstijl niet zo bijzonder, maar het geeft wel een mooi beeld van de toenmalige samenleving.

Juliana en Bernhard / Cees Fasseur
Over dit boek is in de media veel te doen geweest, omdat Fasseur als enige buitenstaander toegang kreeg tot vertrouwelijke stukken in het Koninklijk Huisarchief. Ik heb dit fascinerende boek achter elkaar uitgelezen. Ik heb mij zelf afgevraagd waar de fascinatie vandaan kwam. Is het toch een stukje sensatiezucht, een kijkje achter de schermen die je normaal niet krijgt? Of (en dat hoop ik natuurlijk) speelt er meer mee? Gedurende het boek wil je steeds weten hoe het ‘afloopt’, al weet je dat eigenlijk wel. Bovendien eindigt het boek in 1956, waarna het huwelijk nog zo’n 40 jaar stand houdt.

Het weerzien / Nicci Gerrard
In de kerstvakantie in 1 dag uitgelezen, en dit was toch wel een van de hoogtepunten van het leesjaar 2008. Klein verhaal over een groepje mensen dat tijdens hun middelbare schooltijd bevriend was en elkaar pas na twintig jaar weer treft als een van de vrienden op sterven ligt. Natuurlijk veel flashbacks, want er moet natuurlijk verteld worden waarom de vriendschap geen stand gehouden heeft. Mooi, klein verhaal met herkenbare emoties en een prachtige sterfscenes, voor zover sterfscenes natuurlijk prachtig kunnen zijn.

Het woud der verwachting / Hella Haasse
Historische roman over het leven van Charles van Orleans. Mooi boek, maar wat mij betreft af en toe wat te breedsprakig met te veel personages en te veel politieke intriges.

Mijn goede voornemen voor 2009? Beter mijn boekenblog bijhouden!

Gemaakt met WordPress