Petra’s Weblog

13 februari 2009

Zonder een woord / Linwood Barclay

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 21:54

Zonder een woord is een thriller. En wat voor een! Dit boek heeft alles wat een goede thriller moet hebben: boeiende karakters, goed uitgewerkte plot (met nog een plotwending als je denkt dat je alles al weet), alle draadjes zeer zorgvuldig afgewerkt en ook nog eens lekker vlot geschreven. Kortom, een boek dat je pas weglegt als je het in een adem hebt uitgelezen.
De veertienjarige Cynthia komt ’s avonds dronken thuis. Na een knallende ruzie met haar ouders gaat ze naar bed. Als ze de volgende dag met een houten kop opstaat, is iedereen weg: haar ouders en haar oudere broer. Eerst denkt ze nog dat ze allemaal wat eerder weg moesten en dat ze vergeten zijn dat aan haar te vertellen, maar al snel blijkt dat ze nooit meer terugkomen.
Het eigenlijke verhaal speelt zich 25 jaar later af en wordt verteld door Terry, de man van Cynthia. Cynthia wil nog steeds weten wat er met haar ouders en haar broer is gebeurd en besluit mee te doen aan een televisieprogramma over vermiste personen. Daarna gebeuren er allerlei vreemde zaken. Spullen verdwijnen en duiken weer op, Cynthia denkt dat ze achtervolgd wordt en meent haar broer te herkennen in het winkelcentrum en ze ontvangen een anonieme brief die getypt is op hun eigen typemachine. Draait ze langzaam door of worden ze echt gestalkt? Of zet ze het allemaal zelf in scene om te camoufleren dat ze zelf betrokken was bij de verdwijning van haar ouders en broer?
Het verhaal heeft je vanaf pagina 1 te pakken en bljift spannend tot het einde. Lezen dus!
[vert. van No Time for Goodbye]

10 februari 2009

De vergeten tuin / Kate Morton

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:45

De Australische Nell komt er op haar eenentwintigste achter dat haar haar ouders niet haar echte ouders zijn, maar dat ze als vierjarige door haar ‘vader’ is gevonden op de kade bij een boot die uit Engeland afkomstig was. Als bejaarde vrouw krijgt Nell de zorg voor haar kleindochter Cassandra. Nadat Nell overleden is, blijkt Cassandra niet alleen Nells Australische bezittingen te erven, maar tot haar verbazing ook een cottage in Engeland. Cassandra besluit op onderzoek te gaan in Engeland en doet daarmee het onderzoek dat Nell zo’n dertig jaar geleden heeft gedaan, nog eens over.
Het verhaal springt voortdurend heen en weer tussen de verschillende tijden: van het begin van de 20e eeuw op een landgoed in Engeland, via de zeventiger jaren, als Nell op onderzoek uitgaat in Engeland, tot 2005, als Cassandra ook nog eens probeert te achterhalen wat er is gebeurd.
Het oudste verhaal is ronduit zwak te noemen. Het lijkt of Morton niet genoeg inlevingsvermogen in deze tijd heeft en daarom heeft geput uit voorbeelden als Oliver Twist en Pride and Prejudice. Het is een nogal sjabloonmatig verhaal dat nergens echt tot leven komt. Daarentegen is de zoektocht van Cassandra in Cornwall wel aardig gedaan. Maar al met al blijft het gevoel hangen dat het hier om een veredelde kasteelroman gaat (weesmeisje komt er achter dat ze eigenlijk afkomstig is uit adellijke familie). Niet echt een aanrader dus.
[Vert. van The Forgotten Garden]

Gemaakt met WordPress