Petra’s Weblog

14 juli 2009

De vrouw van de senator / Sue Miller

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:54

Als Meri en Nathan hun nieuwe huis betrekken, vinden ze het een fascinerend idee dat ze naast een echte senator, Tom, komen te wonen. Meri sluit al snel vriendschap met de vrouw van de Tom, Delia. Het valt Meri en Nathan op dat ze de senator nooit thuis zien. Gaandeweg komt Meri achter het geheim van Delia: vanwege de voortdurende ontrouw van Tom wonen Delia en Tom niet meer samen. Ze zijn nog officieel getrouwd, Delia vervult soms nog representatieve verplichtingen als ‘vrouw van’ en af en toe treffen Delia en Tom elkaar voor enkele dagen. Delia is nog steeds gek op Tom maar weet dat hij haar nooit trouw zal zijn. Deze constructie is voor haar het best haalbare. Ook al weet ze dat ze Tom nooit voor zich alleen zal hebben, ze kan hem ook niet helemaal loslaten.

Tot het moment dat Tom door een ziekte hulpbehoevend wordt. Delia neemt hem in huis en eindelijk heeft ze hem helemaal voor zich alleen. Of toch niet?

De vrouw van de senator is vooral een psychologische roman waarin de gevoelens van Delia uitgediept worden. De andere hoofdfiguren zijn eigenlijk niet meer dan kapstokken om Delia meer relief te geven. Sue Miller heeft dan ook niet geprobeerd om hier echte mensen van te maken. Zo wordt het verhaal ook regelmatig verteld vanuit het perspectief van Meri, maar zij blijft in mijn ogen toch een beetje irritante muts die zich erg afhankelijk van anderen opstelt, nauwelijks haar eigen keuzes maakt maar wel nogal tobberig overal op reageert.

Miller heeft zelf les gegeven in creatief schrijven en het lijkt alsof ze met dit boek een proeve van haar kunnen heeft willen geven. Het is vaardig geschreven, de heldere structuur is goed opgezet en het verhaal van Delia en Tom is goed uitgewerkt. Maar toch miste het boek net dat beetje meer waardoor je er echt in meegesleept wordt. Er is eigenlijk niet veel aan te merken op dit boek, maar het raakte mij nergens echt. Jammer.

 

Gemaakt met WordPress