Petra’s Weblog

20 september 2009

Schuldeloos bloed / Elizabeth Corley

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:53

De achterflap zei ‘Voor de lezers van Elizabeth George’ en de VN D&T gids was enthousiast en gaf het boek 4 sterren. Genoeg reden dus om dit boek te willen lezen. Helaas ben ik minder enthousiast. Het is een Engelse politieroman. Het team Zware Delicten onder leiding van inspecteur Andrew Fenwick onderzoekt een kinderpornozaak die al meer dan twintig jaar speelt. Ze hebben het lichaam gevonden van een jongen die twintig jaar geleden verdwenen is en de kleren van een andere jongen die destijds ook verdwenen is, maar niet zijn lichaam. Bovendien is er recentelijk weer een jongen verdwenen.

In het boek is veel aandacht voor het gekonkel binnen alle lagen van de politie. Wie krijgt welke opdracht, wie is vriendjes met wie, wie mag wie commanderen en wie krijgt de credits? Ook Engelse politieseries hebben hier vaak last van en ik vind dit nooit zo boeiend. Bovendien zjin er veel te veel personen in het boek. Alle agenten en alle getuigen worden met naam en toenaam opgevoerd. Het verhaal wordt zo onnodig wijdlopig. Eigenljik is het een minitieus verslag van een politieonderzoek. Wel mooi gedaan is de persoonlijke relatie tussen Andrew Fenwick en zijn collega Louise Nightingale. Ze zijn vrienden, willen allebei wel meer dan vrienden van elkaar zjin, maar kunnen dit niet aan elkaar duidelijk maken.

Ook mooi is de plot. Die was onverwacht en origineel. Ondanks deze punten vond ik het boek toch tegenvallen. Het heeft zijn verwachtingen bij mij niet waar kunnen maken. En de vertaling is houterig en bij vlagen zelfs tenenkrommend. ‘Dat is niet zijn kopje thee’ lijkt me toch echt iets te letterlijk uit het Engels vertaald.

[Vert. van Innocent Blood, 2008]

 

Gemaakt met WordPress