Petra’s Weblog

25 december 2009

Medeplichtig / Nicci French

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 11:48

Uiteraard moet de nieuwe Nicci French zo snel mogelijk gekocht en gelezen worden en de kerstvakantie is daar natuurlijk een prima gelegenheid voor. Het slechte weer voor kerst hielp ook een handje mee en zo had ik dit boek binnen twee dagen uitgelezen.

Het boek begint als een vrouw, waarvan we later te weten komen dat ze Bonnie heet en muzieklerares is, in een appartement staat naast het lijk van een man. Maar in plaats van de politie te bellen, belt ze haar beste vriendin Sonia met de vraag haar te helpen het lijk weg te werken.

Dit roept natuurlijk veel vragen op en de vragen worden aan het begin van het boek alleen maar groter. Vaardig laat het duo French de verwarring van de lezer nog wat toenemen. Zo weten Bonnie en Sonia heel goed wie de dode man is, maar wij worden tot pagina 83 in onzekerheid gelaten over zijn identiteit. In flashbacks (nogal overbodig steeds aangegeven met ‘Ervoor’ en in een ander font weergegeven) wordt de voorgeschiedenis verteld. Hierbij wordt een aantal mannen ten tonele gevoerd die allemaal kandidaat zijn voor de rol van lijk. Ook als we er achter zijn gekomen wie het lijk is, gaat het spelletje met de lezer verder. Zo blijkt iedereen in de omgeving van Het Lijk wel een motief te hebben om hem te willen vermoorden. 

Door al deze truuks komt de compositie van het boek dit keer wel erg gekunsteld over. Je weet als lezer dat je steeds gemanipuleerd wordt en dat voelt niet prettig. Natuurlijk wordt je als lezer altijd gemanipuleerd, maar in een echt goed boek ben je je daar nauwelijks van bewust. Hier merk je het wel voortdurend en dat roept irritatie op.

Het knappe van French is dan wel dat je toch door blijft lezen. Ik heb het boek bijna in 1 adem uitgelezen. En ik moet eerlijk toegeven:  het einde was toch wel verrassend.

Helaas niet de beste French.

 

15 december 2009

December / Elizabeth H. Winthrop

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 11:36

Wat is er toepasselijker dan in december een boek te lezen met deze titel? Maar hoewel het zich inderdaad in de maand december afspeelt (met alle kerstvoorbereidingen die daarbij horen) is het geen mierzoet kerstverhaal en kun je het eigenljik in ieder seizoen lezen.

Ruth en Wilson zijn een succesvol yuppenstel in New York en ouders van de tienjarige Isabelle. Er is echter 1 probleem: sinds een aantal maanden praat Isabelle niet meer. Ze wordt door haar ouders van arts naar psychiater gesleept, maar er wordt geen oorzaak van haar stomheid gevonden, en al die tijd blijft Isabelle zwijgen. Haar ouders zijn wanhopig. Ruth vindt dat ze gefaald heeft als moeder en zoekt de oorzaak bij haarzelf, terwijl Wilson de tekeningen van Isabelle analyseert. Als hij ziet dat ze een leeuw tekent, denkt hij dat ze naar Afrika wil en begint een safari te organiseren, in de hoop dat dat zal helpen. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een winters New York en een nog winterser buitenhuis in New England, wat een sfeervol beeld oplevert.

De hoofdstukken worden afwisselend vanuit Ruth, Wilson en Isabelle beschreven. Duidelijk wordt de wanhoop van alledrie, ook van Isabelle, die zo graag wil communiceren, maar simpelweg niet kan. En de vraag blijft natuurlijk: gaat Isabelle weer praten?

Mooi klein verhaal, met veel aandacht voor detail en voor de karakters van de hoofdpersonen geschreven. Aanrader!

 

Gemaakt met WordPress