Petra’s Weblog

12 maart 2010

In Cold Blood / Truman Capote

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:32

Een oudje dit keer, op mijn leesstapel beland omdat dit besproken werd bij de boekgrrls en omdat we daarna ook bij een grrl de film gekeken hebben. Het boek verscheen in 1966 en is eigenlijk een van de eerste 'true crime' boeken. Capote beschrijft hierin de moord in 1959 op vier leden van het gezien Clutter, op een boerderij in Kansas.

Capote doet dit op een meeslepende manier. Door het toevoegen van dialogen en sfeerbeschrijvingen doet het boek aan als een roman en moest ik mezelf regelmatig eraan herinneren dat dit toch allemaal echt gebeurd was. Dat maakt het ook wel heel beklemmend. Het rare is: als het een roman was geweest, had ik het geheel waarschijnljik wat vergezocht gevonden, omdat de moord op de Clutter familie vooral erg zinloos was.

Tot en met het moment dat de twee daders gepakt worden, is het boek absoluut spannend. Daarna zakt de spanningsboog behoorlijk in. Met name de rechtszaak, waarvan enkele onderdelen vrijwel integraal in het boek zijn opgenomen, is nogal langdradig. Maar uiteraard is dit ook onderdeel van het verhaal dat Capote wil vertellen, dus het heeft zeker een functie in het boek. Waarschijnlijk vonden de makers van de film dit ook niet het meest boeiende deel van het boek, want de hele rechtszaak werd daar maar heel fragmentarisch getoond.

Mooi boek en een boeiende leeservaring.

2 maart 2010

Dead Heat / Dick Francis

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 12:13

Op 14 februari van dit jaar overleed Dick Francis. Er waren (tot 'Dead Heat') al een tijdje geen boeken van hem verschenen. Zijn vrouw bleek altijd een drijvende kracht achter zijn werk te zijn, en na haar overlijden in 2000 droogde de boekenstroom nagenoeg op. Maar in 2007 verscheen 'Dead Heat', die Dick Francis samen met zijn jongste zoon Felix schreef.

Uiteraard speelt ook dit boek zich weer af in de paardenwereld en er blijkt toch nog een branche te zijn rondom het paardengebeuren waar nog geen Francisboek over is verschenen: een restaurant in Newmarket (voor wie het niet weet: het mekka van de paardenraces) annex cateringbedrijf. De chef aldaar is Max Moreton, in het gelukkige bezit van een Michelin ster. Maar het geluk laat hem even in de steek als iedereen (inclusief hijzelf) een voedselvergiftiging oploopt bij een diner dat door hem gecaterd is. Hoewel nog wat ziekjes, gaat Max de volgende dag weer aan het werk om de lunch te verzorgen in een Skybox tijdens de races. Dat loopt nogal explosief af.

Max vermoedt dat iemand het op hem gemunt heeft en gaat uiteraard op onderzoek uit. Ondertussen leren we van alles over het runnen van een keuken in een sterrenrestaurant, maar de vaart komt er niet echt in. Wanneer Max ook nog een romantisch onderonsje hoeft met de mooie violiste Caroline, worden de kookpraatjes afgewisseld met muziekpraatjes. Het boek lijdt in ieder geval niet aan gebrek aan research. Dan zo halverwege het boek is Max toch echt iets op het spoor en zijn de boeven hem ook op het spoor, want er vinden voortdurend aanslagen op zijn leven plaats. Het Smerige Zaakje dat hij uiteindelijk ontrafelt is wel heel erg origineel en goed gevonden. Ik ben benieuwd of dit op feiten berust of dat vader en zoon Francis over een behoorlijk verknipte fantasie beschikken. Maar de wijze waarop het verhaal rond deze plot is opgebouwd, vind ik weinig overtuigend. Het boek leest lekker weg, maar het heeft veel te veel uitwijdingen. Bovendien vind ik de argumentatie waarom Max juist doelwit van de boeven is geworden nogal magertjes.

Felix Francis heeft laten weten ook na de dood van zijn vader boeken te blijven publiceren. Ik denk dat ik hem toch een kans ga geven en zijn volgende boek zal gaan lezen.

Gemaakt met WordPress