Petra’s Weblog

15 juli 2010

Blacklands / Belinda Bauer

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:27

2010 is nog lang niet voorbij, en toch wil ik dit boek nu al nomineren voor Thriller van het Jaar! Op de cover staat een aanprijzing van Val McDermid (zelf niet de minste): 'Original, unsettling and atmospheric, this is a debut that hits the ground running'. En daar ben ik het helemaal mee eens!

Het draait allemaal om de 12-jarige Steven. Hij woont met zijn moeder en zijn kleine broertje bij zijn oma. Zijn oma is chronisch verdrietig, omdat jaren geleden haar zoon Billy werd ontvoerd en vermoord door een pedofiel. De dader, Arnold Avery, is opgepakt en veroordeeld, maar het lichaam van Billy is nooit gevonden. En oma staat nog steeds iedere dag voor het raam te kijken of Billy misschien thuiskomt. Steven kan het allemaal niet meer aanzien en besluit Billy te gaan zoeken. Omdat de andere slachtoffers van Avery allemaal begraven waren op de hei, trekt Steven er ieder vrij moment met zijn schop op uit om al gravend te proberen het lichaam van Oom Billy te vinden. Uiteindelijk realiseert hij zich dat hij op die manier weinig kans van slagen heeft en besluit het anders aan te pakken: hij schrijft Avery een brief met de vraag waar hij Billy begraven heeft. Avery ziet echter in Steven een potentieel nieuw slachtoffer en er ontstaat een beklemmend kat-en-muis spel.

Het verhaal wordt beurtelings vanuit Steven en vanuit Avery beschreven. Bij beide personen is Bauer er in geslaag om echt 'onder de huid' te kruipen, maar vooral de belevingswereld van Steven vond ik heel goed weergegeven. Een eenzame jongen, die opgroeit in armoe, met weinig perspectieven. Zijn manier om aan dat wereldje te ontsnappen en en passant ook nog even zijn oma blij te maken, is om het lichaam van Billy te vinden, omdat hij vermoedt dat hem dat Eeuwige Roem zal opleveren.

Val McDermid heeft al treffend weergegeven hoe goed dit boek is, dus dat hoef ik niet nog eens over te doen. Het is het debuut van Bauer, ik kijk nu al uit naar meer boeken van haar. En volgens mij is dit boek nog niet vertaald in het Nederlands, dus Nederlandse uitgevers: koop zo snel mogelijk de rechten van dit boek!

Gemaakt met WordPress