Petra’s Weblog

11 augustus 2010

Wachtwoord / Charles den Tex

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:34

Wachtwoord is het derde deel met de consultant Michael Bellicher in de hoofdrol. Bellicher mag eindelijk zijn vriendin Guusje uit de gevangenis ophalen. We kennen haar nog uit het vorige deel Cel, waar ze werd opgepakt wegens valsheid in geschrifte. Als hij met Guusjes moeder, Lies, bij de gevangenis staat te wachten, verschijnt Guusje echter niet. Het personeel weet Michael te vertellen dat ze een paar uur daarvoor al is vertrokken met twee Oost-Europese mannen. Het is niet duidelijk of ze vrijwillig of onder dwang is meegegaan. Vanaf dat moment is Guusje spoorloos en Michael en Lies (een wonderbaarlijke combinatie, de pragmatische Michael met de spiritueel aangelegde Lies) doen er alles aan om haar te vinden. Als duidelijk wordt dat Guusje zich in de gevangenis het lot heeft aangetrokken van twee illegale Oekraiense prostituees, reizen Michael en Lies, samen met Sylvia, een schatrijke vrouw die Guusje nog kent uit de tijd dat ze zelf in de gevangenis zat, af naar Odessa in de hoop daar een spoor te vinden. Helaas onderschat Michael hoe gevaarlijk deze vrouwenhandelaren kunnen zijn.

In Wachtwoord zijn weer alle ingredienten van de vorige twee romans aanwezig: een snel en pakkend verhaal, herkenbare locaties, vlot geschreven. Dus opnieuw een boek dat je niet weg kunt leggen. Alleen met het einde had ik wat problemen. Ten eerste vond ik het wel erg gewelddadig. Ten tweede worden de echte schurken niet gepakt. Dat laatste is wel weer realistisch, want voor een complex probleem als de internationale vrouwenhandel bestaan natuurlijk geen eenvoudige oplossingen.

Voor niet al te teerhartige personen is dit boek zeker een aanrader.

4 augustus 2010

Bernhard : een verborgen geschiedenis / Annejet van der Zijl

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:20

Ik besef dat ik veel mensen met dit verhaal hun held heb ontnomen, en anderen hun schurk. Ik hoop er een mens voor te hebben teruggegeven. Een mens die, als prijs voor al zijn echte en vermeende grootsheid, eindigde als gevangene van zijn eigen mythe.

Dit schrijft Annejet van der Zijl in haar epiloog en hiermee geeft ze een treffende samenvatting van het boek. Rode draad in deze biografie van Prins Bernard is het beeld dat hij altijd van zichzelf gecreeerd heeft, versus de waarheid voor zover Van der Zijl die heeft kunnen reconstrueren. Ze heeft zich grondig van die taak gekweten. Ze heeft ontzettend veel bronnenmateriaal over Bernhard boven water gehaald, waarbij ook stukken zaten die een ander licht werpen op zaken die tot dan voor waar aangenomen werden. Zo was de familie waar Bernhard uit afkomstig was veel armer dan hij altijd deed voorkomen. En zijn rol in de tweede wereldoorlog is lang niet zo heldhaftig als ik altijd heb gedacht. Hij waande zich vooral in zijn eigen jongensboek, op zoek naar avontuur, terwijl hij eigenlijk nooit een functie van belang heeft gehad.

Van der Zijl beschrijft dit allemaal op een zeer lezenswaardige manier. Ze is niet belust op sensatie en ze meet zich ook geen oordeel aan. Toch kan ze niet voorkomen dat het beeld dat ze van deze man schetst, weinig rooskleurig is. We leren Bernhard kennen als een opportunische en inhalige man.

Het enige zwakke punt van het boek is het laatste hoofdstuk. De biografie eindigt zo'n beetje in de jaren na de oorlog. Maar omdat Van der Zijl nog wat lijnen wil doortrekken naar zijn latere leven, worden ook onder meer de Lockheed- en de Greet Hofmans affaire genoemd. Hier gaat ze echter nauwelijks op in, zodat dit een beetje blijft hangen. In haar epiloog gaf ze aan verder niet meer over Bernhard te gaan schrijven, dus een gedegen studie van haar over deze onderwerpen zit er niet in. Jammer, want op deze manier komt het toch niet helemaal uit de verf.

Dit is slechts een klein minpuntje bij een verder erg goed en zeer goed gedocumenteerd boek. Ik heb mijn beeld van Prins Bernhard na het lezen van dit boek toch wel grondig moeten bijstellen.

Gemaakt met WordPress