Petra’s Weblog

23 september 2010

Her Fearful Symmetry / Audrey Niffenegger

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:32

Om het mezelf wat makkelijker te maken, eerst maar even de samenvatting die ik heb geknipt uit de Biblion recensie:

"De eeneiïge Amerikaanse tweeling Julia en Valentina (20) erft de flat van hun tante in Londen op voorwaarde dat ze er als ze 21 jaar zijn, zonder hun ouders gaan wonen. Ze doen dat inderdaad en leren dan kleurrijke medebewoners kennen, o.a. Robert, de jongere man met wie hun tante een Latrelatie had, en benedenbuurman Martin, wiens Nederlandse vrouw hem na 25 jaar heeft verlaten om zijn dwangneuroses. De hechte relatie van de tweeling verandert als Valentina verliefd wordt op Robert en zich wil losmaken van Julia."

Wat hier niet vermeld wordt, is dat de erflater de tweelingzus is van de moeder van Julia en Valentina. Moeder en haar zus zijn al sinds de geboorte van de Julia en Valentina ernstig met elkaar gebrouilleerd en de tweeling is er nooit achter gekomen wat er gebeurd is. Wonen in het nog ingerichte huis van hun tante is natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om daar achter te komen.

Ik wil absoluut niet te veel verklappen, dus hier laat ik het qua samenvatting bij. 'A Fearful Symmetry' is een fascinerend verhaal over vasthouden en loslaten, over dood en leven en de af en toe dunne scheidslijn tussen deze twee. Het boek is sprankelend, origineel en zeer verrassend. Op geen enkel moment is duidelijk waar het verhaal naar toe gaat – je blijft daarom lezen. En zelfs als je denkt dat je denkt te weten hoe het in elkaar zit, komt er op de laatste pagina nog een verrassing.

12 september 2010

The Monster in the Box / Ruth Rendell

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:30

Een treinreis van ruim twaalf uur is een goed excuus om eens heerlijk te lezen. Voor deze gelegenheid had ik The Monster in the Box uitgekozen, niet alleen vanwege de inhoud, maar ook omdat het pocketformaat zo makkelijk in mijn handbagage paste :-) .

Ik ben altijd wel een liefhebber van de Wexford-serie van Ruth Rendell. Niet al te gecompliceerd, maar zeker niet oppervlakkig en de plot is altijd doortimmerd en onverwacht. Helaas is dat bij dit boek wat minder. De eerste helft van het boek wordt eigenlijk volledig gevuld door mijmeringen van Wexford over 'vroeger'. Aanleiding is dat hij op straat Eric Targo ziet lopen. Een van de eerste moordzaken waar Wexford in zijn carriere mee te maken kreeg was een moord op een vrouw. Deze zaak is nooit opgelost. Wexford heeft altijd vermoed dat Targo achter deze moord zat, maar heeft het nooit kunnen bewijzen. Dat gold ook voor enkele andere moorden die daarna gepleegd zijn. Als Wexford Targo weer ziet, neemt hij zijn trouwe assistent Burden in vertrouwen over zijn vermoedens. Ook Burden vindt dat deze nergens op gebaseerd zijn.

Naast flashbacks over de moordzaken waar Targo al dan niet bij betrokken was, wordt ook nog verteld hoe Wexford zijn echtgenote Dora destijds tegen het lijf is gelopen (na enkele mislukte romances daarvoor, die ook allemaal aan de orde komen). Dit heeft verder geen functie in het verhaal en het doel van deze verhaallijn is is me dan ook niet duidelijk. 

Wexfords mijmeringen worden af en toe onderbroken door het heden. Er is niet echt een Zaak waar hij aan werkt, maar de vrouw van Burden, Jenny, die docente is op de middelbare school, vraagt herhaaldelijk aandacht voor een van haar leerlingen, Tamima. Tamima, een moslimmeisje, is een briljante leerling, maar besluit onverwacht na haar examens niet door te studeren. Jenny vermoedt dat Tamima uitgehuwelijkt gaat worden en vraagt Wexford hier achteraan te gaan. Wexford wint hier en daar wat inlichtingen in, maar hij kan niets strafbaars ontdekken en komt tot de conclusie dat het dus geen politiezaak is.

Maar Rendell zou Rendell niet zijn als de verhaallijnen over Targo en Tamima toch nog bij elkaar laat komen. Dat doet ze zeer geraffineerd, waarbij ze op handige wijze gebruik maakt van de vooroordelen die er bij veel mensen zijn over hoe het er aan toe gaat binnen Moslimgezinnen. Ze weet je dan toch weer op het verkeerde been te zetten.

Het tweede deel van het boek is dan ook een stuk beter dan het eerste deel, maar helaas niet helemaal overtuigend. Met name de motivatie van Targo om te doen wat hij doet (ik ben weer lekker vaag om niet te veel te verklappen) vind ik niet goed uitgewerkt. Al met al is het best een aardig boek, maar niet een van de beste Wexfords.

10 september 2010

Asta’s ogen / Eveline Stoel

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 21:13

Als Eveline Stoel voor het eerst bij de familie van haar vriend thuis komt, valt Asta haar direct op. Een oude vrouw, duidelijk letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de familie. Eveline is door deze Indische vrouw gefascineerd en begint vragen te stellen naar haar achtergrond. Daar wordt eerst wat afwijzend op gereageerd, maar uiteindelijk krijgt ze door gesprekken met familie en kennissen van Asta een steeds beter beeld van haar leven. Asta was in Nederlands-Indie ooit een welgestelde vrouw met een hele schare aan personeel. Omdat ze half Indonesisch, half Nederlands was, moest ze Indonesie verlaten toen dit land zelfstandig werd. Haar man was toen al overleden, en met haar zes kinderen komt ze zonder enige bezittingen aan in Nederland. Ze komen terecht in een pension in Oss en daar proberen ze zich zoveel mogelijk in te passen aan het Nederlandse leven.

Asta's ogen is een biografie van een vrouw maar geeft ook een tijdsbeeld. Ik had het idee dat ik de grote lijnen van de beschreven periode wel kende, maar met name wat geschreven werd over de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indie was toch nieuw voor me. Ik vond dat wel erg schokkend om te lezen.

Ook had ik me nooit gerealiseerd dat er, naast Molukkers, nog een andere grote groep mensen uit Indonesie naar Nederland is gekomen. Eveline Stoel is er goed in geslaagd om de 'spagaat' van de familie Hoyer te beschrijven: aan de ene kant proberen ze zo Nederlands mogelijk te zijn, aan de andere kant worden ze toch altijd als 'anders' beschouwd, al was het maar door hun donkere uiterlijk.

Zowel als biografie maar ook als tijdsbeeld is het een heel boeiend boek. Het heeft mij een beter beeld bezorgd van dit toch wat onbekende stukje uit de Nederlandse geschiedenis.

Gemaakt met WordPress