Petra’s Weblog

24 november 2010

Sacred Hearts / Sarah Dunant

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 20:10

1570, Ferrara, Italië. Suora Zuana zit al zo'n 20 jaar in het gesloten klooster van Santa Catharina. Ze is de dochter van een 'arts' en haar vader heeft haar veel over zijn werk geleerd. Toen hij overleed, was er voor een alleenstaande vrouw als Zuana geen ander alternatief dan het klooster in te gaan. Het had niet haar voorkeur, maar nu ze in het klooster verantwoordelijk is voor de ziekenboeg en haar onderzoek naar geneeskrachtige kruiden kan voortzetten, heeft ze er wel vrede mee.

Dan komt Sarafina als novice in het klooster, dochter van een zeer rijke man. Zij is door haar vader in het klooster gestopt omdat ze verliefd was op een straatzanger. Sarafina heeft zelf een hele mooie stem en samen met de bruidschat die haar vader haar heeft meegegeven is ze een echte aanwinst voor het klooster. Maar dat vindt Sarafina zelf niet. Vanaf de eerste dag broedt ze op een plan om te kunnen ontsnappen, samen met haar geliefde met wie ze communiceert door middel van briefjes die ze om een steen binden en over de kloostermuur gooien. Sarafina wordt als hulpje toegewezen aan Zuana en er ontwikkelt zich iets van een vriendschap tussen de beide vrouwen. Uiteindelijk lijkt Sarafina zich neer te leggen bij haar lot, maar het vasten dat aan haar als straf is opgelegd, slaat door naar anorexia. Zuana weet dat het klooster niet de juiste plek is voor Sarafina, maar de regels staan niet toe dat ze haar laten gaan, om nog maar te zwijgen van de bruidschat die dan terugbetaald moet worden aan Sarafina's vader. Samen met Moeder Overste, Madonno Chiara, bedenkt Zuana een nogal onconventioneel plan om Sarafina te herenigen met haar geliefde.

Dit alles speelt tegen een achtergrond van een voortdurende strijd tussen meer 'wereldse', hervormingsgezinde mensen in het klooster (waaronder moeder overste) en nonnen die een veel soberder en religieuzer bewind willen. Beide partijen proberen Sarafina, die erg populair is in het klooster, voor hun karretje te spannen. Het is een sfeervol verhaal, met veel aandacht voor het kloosterleven en de beweegredenen van de vrouwen om het klooster in te gaan. Het blijkt dat weinig nonnen een religieuze roeping hebben, de meeste vrouwen zijn daar door hun familie opgeborgen. Soms om de familie prestige te verlenen: het was goed voor het imago van een invloedrijke familie om een dochter aan een gerenommeerd klooster als Santa Catharina te geven. Soms ook omdat de betreffende dochter toch niet huwbaar was, door een lichamelijke of geestelijke afwijking. Het maakt de kloosterpopulatie tot een vreemd allegaartje. Toch zijn de vrouwen daar over het algemeen niet ongelukkig. Juist binnen de bescherming van het kloosterleven kunnen ze hun talenten verder ontwikkelen, terwijl daar in de 'buitenwereld' waarschijnlijk nauwelijks gelegenheid voor zou zijn geweest. Als getrouwde vrouw moest je je met andere dingen bezighouden.

Dit soort achtergronden komen uitgebreid aan de orde in 'Sacred Hearts'. Het maakt het verhaal af en toe wat traag en erg uitleggerig. Toch is de interactie tussen met name Zuana, Sarafina en Chiara goed genoeg uitgewerkt om je geboeid te houden. De ontknoping is zelfs spannend.

Beetje een boek voor doorzetters, maar wel de moeite waard.

Gemaakt met WordPress