Petra’s Weblog

23 december 2010

The Killing Place / Tess Gerritsen

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:45

Twee bekende thema's die het altijd goed doen in een thriller worden hier gecombineerd: een groepje mensen raakt zonder communicatiemiddelen geisoleerd in een ingesneeuwd landschap waarbij een van hen levensgevaarlijk gewond is, en het thema van de gesloten en gewelddadige sekte waar iemand uit probeert te breken. Wellicht wat uitgekauwd, maar beide thema's worden hier zo vaardig uitgewerkt en gecombineerd dat het een razend spannende thriller oplevert.

Patholoog Maura Isles ontmoet op een conferentie enkele andere mensen en gezamelijk besluiten ze om na de conferentie nog een paar dagen te gaan skieen in het gebied. Op weg naar de blokhut raken ze verdwaald in een sneeuwstorm. De auto komt terecht in een greppel en is zodanig beschadigd dat deze niet meer rijden kan. Uiteraard is er geen bereik voor de mobiele telefoon, maar gelukkig vindt het groepje een aantal verlaten huizen met voldoende proviand en brandstof. Daar wachten ze de sneeuwstorm af. Er is wel iets vreemds met de huizen: ze zijn nogal plotseling verlaten. Het eten staat nog op tafel en de huisdieren (inmiddels dood) zijn nog aanwezig.

Inmiddels zijn collega's en vrienden van Maura een zoekactie naar haar gestart. Die wordt gestaakt als er een uitgebrand autowrak wordt gevonden met daarin vier verkoolde lijken, waarvan er eentje voldoet aan het signalement van Maura.

De verlaten huizen blijken van een besloten sekte te zijn, die vastbesloten is dat niemand van de buitenwereld er achter mag komen wat er zich heeft afgespeeld. Dat levert een spannend kat-en-muisspelletje op.

Het verhaal is met vaart geschreven, en vanaf pagina 1 ontzettend spannend. Gerritsen weet de spanning goed te doseren, en houdt steeds voldoende achter de hand zodat je wel door blijft lezen. Ik vond het dan ook 'unputdownable' en heb het binnen een dag uitgelezen.

15 december 2010

The Janus Stone / Elly Griffiths

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:30

Forensisch archeoloog Ruth Galloway wordt bij een opgraving geroepen waarbij de restanten van een kinderlijkje zijn gevonden. Het hoofd ontbreekt. Rechercheur Harry Nelson leidt het onderzoek naar dit lijkje namens de politie. Ruth kent Nelson nog van een vorige zaak. Hun samenwerking was toen niet alleen strikt professioneel, want inmiddels weet Ruth dat ze zwanger is van hem. Harry, getrouwd, ziet dat Ruth zwanger is, maar hij weet niet zeker of hij de vader is. Niet echt een goed begin voor een productieve samenwerking. Ondertussen is Harry nog steeds wel gek op Ruth, maar ook collega archeoloog Max heeft een oogje op Ruth. Dat klinkt als de ingredienten voor een goede chicklit, maar wat volgt is een razend spannende thriller, met veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen van de hoofdpersonen.

Het team ontdekt dat het kinderlijkje een verband heeft met de familie die in de jaren dertig in het huis woonde. Het is waarschijnlijk geofferd bij een of andere occult, op de Romeinen geinspireerd ritueel, vandaar ook dat het hoofdje ontbreekt. Maar iemand wil niet dat hier verder onderzoek naar wordt gedaan en Ruth is haar leven niet meer zeker.

Spannend boek, goed opgebouwd, met boeiende hoofdpersonen. Verrassend is de aandacht voor religie in veel verschillende verschijningsvormen. Er zijn twee kleine minpuntjes: er wordt iets te veel uitgeweid over Romeinse godinnen en ik vond het ongeloofwaardig dat de politie een heel rechercheteam zet op een moord die al lang verjaard is. Desondanks een absolute aanrader. Ik ga meer van Elly Griffiths lezen!

Gemaakt met WordPress