Petra’s Weblog

1 juli 2012

Verdwijnpunt / Arnaldur Indridason

Geplaatst onder: algemeen — Petra @ 09:04

Twee jaar geleden voorspelde ik het al: er zou een boek van Indridason waarin zijn vaste hoofdpersoon, Erlendur, op zoek gaat naar zijn broertje, die in zijn jeugd tijdens een sneeuwstorm verdween en nooit is teruggevonden. Dat boek is er nu. Erlendur kampeert in het vervallen huis in het oosten van IJsland waar hij als kind met zijn ouders woonde. Zonder vastomlijnd plan probeert hij te achterhalen wat er destijds met zijn broertje is gebeurd. Misschien is het vinden van de waarheid niet eens het hoofddoel, het lijkt er ook op of Erlendur met deze laatste poging wil proberen de traumatische gebeurtenissen van destijds (hijzelf werd zwaar onderkoeld wel teruggevonden, maar zijn broertje bleef zoek) een plaats te geven. Ondertussen verdiept hij zich ook in andere verdwijningszaken uit die periode, zoals die van de jonge vrouw Matthildur, die in een zware storm verzeild raakte toen ze haar ouders wilde bezoeken en ook nooit meer is teruggevonden. Bijna obsessief bijt hij hier zich helemaal in vast. Hij spreekt verschillende mensen die Matthildur gekend hebben en langzamerhand komt hij er achter dat het hier misschien wel helemaal niet ging om een verdwijning.
Net zo langzaam komt hij erachter dat hij wellicht het lichaam van zijn broertje nooit meer zal vinden, maar de paar aanwijzingen die hij toch heeft gevonden, zijn voor hem voldoende.
Prachtig boek over de zwijgende, vasthoudende Erlendur die in het ruige, winterse landschap van Oost-IJsland steeds doelgerichter aan het werk gaat om in ieder geval één vermissing op te lossen.

Gemaakt met WordPress