Petra’s Weblog

11 juni 2010

Onderstroom / Arnaldur Indridason

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 22:09

Het is vreemd. Het is nu bijna een week geleden dat ik dit boek (in een dag tijd) heb uitgelezen, en ik kan me nu al bijna niet meer herinneren waar het over gaat. Het was mooi, het was spannend, maar waarom is het dan zo vlug weggezakt bij mij?

De vaste speurder van Indridason, Erlendur, is met vakantie. Hij is terug gegaan naar zijn geboortestreek en is daar vervolgens onbereikbaar. Er wordt niet veel aandacht aan besteed in het boek, maar voel ik hier al een volgend deel voorbereid worden? Zou Erlendur weer op zoek zijn naar zijn broer, die toen hij een kind was spoorloos verdween tijdens een sneeuwstorm?

Maar daar gaat het hier niet om. In Reykjavik moet ondertussen zijn collega Elinborg het fort verdedigen. In vorige boeken was zij alleen maar de assistent van Erlendur waar we verder weinig over te weten kwamen, maar hier is alle aandacht voor haar. Haar achtergronden en haar gezin worden uitgebreid beschreven, wat een boeiend portret oplevert. Ze krijgt te maken met een vermoorde man, waarbij een drug in zijn bloed wordt aangetroffen. Er zijn ook enkele gevallen bekend waarbij vrouwen verkracht zijn nadat ze zijn verdoofd door een dergelijke drug. Is er een verband?

Uiteraard lost Elinborg het op. Zoals alle boeken van Indridason zit het allemaal zorgvuldig in elkaar. Er is veel aandacht voor de karakters en de couleur locale. Dus eigenlijk is er niets mis mee. Maar erg verrassend is het ook niet. De vijf sterren die de detective- en thrillergids er aan toekende, vind ik dan ook ietsje overgewaardeerd. Het is gewoon een goed boek, zonder twijfel, maar in het hele oeuvre van Indridason geen absoluut hoogtepunt.