Petra’s Weblog

15 december 2010

The Janus Stone / Elly Griffiths

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:30

Forensisch archeoloog Ruth Galloway wordt bij een opgraving geroepen waarbij de restanten van een kinderlijkje zijn gevonden. Het hoofd ontbreekt. Rechercheur Harry Nelson leidt het onderzoek naar dit lijkje namens de politie. Ruth kent Nelson nog van een vorige zaak. Hun samenwerking was toen niet alleen strikt professioneel, want inmiddels weet Ruth dat ze zwanger is van hem. Harry, getrouwd, ziet dat Ruth zwanger is, maar hij weet niet zeker of hij de vader is. Niet echt een goed begin voor een productieve samenwerking. Ondertussen is Harry nog steeds wel gek op Ruth, maar ook collega archeoloog Max heeft een oogje op Ruth. Dat klinkt als de ingredienten voor een goede chicklit, maar wat volgt is een razend spannende thriller, met veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen van de hoofdpersonen.

Het team ontdekt dat het kinderlijkje een verband heeft met de familie die in de jaren dertig in het huis woonde. Het is waarschijnlijk geofferd bij een of andere occult, op de Romeinen geinspireerd ritueel, vandaar ook dat het hoofdje ontbreekt. Maar iemand wil niet dat hier verder onderzoek naar wordt gedaan en Ruth is haar leven niet meer zeker.

Spannend boek, goed opgebouwd, met boeiende hoofdpersonen. Verrassend is de aandacht voor religie in veel verschillende verschijningsvormen. Er zijn twee kleine minpuntjes: er wordt iets te veel uitgeweid over Romeinse godinnen en ik vond het ongeloofwaardig dat de politie een heel rechercheteam zet op een moord die al lang verjaard is. Desondanks een absolute aanrader. Ik ga meer van Elly Griffiths lezen!