Petra’s Weblog

23 december 2010

The Killing Place / Tess Gerritsen

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 23:45

Twee bekende thema's die het altijd goed doen in een thriller worden hier gecombineerd: een groepje mensen raakt zonder communicatiemiddelen geisoleerd in een ingesneeuwd landschap waarbij een van hen levensgevaarlijk gewond is, en het thema van de gesloten en gewelddadige sekte waar iemand uit probeert te breken. Wellicht wat uitgekauwd, maar beide thema's worden hier zo vaardig uitgewerkt en gecombineerd dat het een razend spannende thriller oplevert.

Patholoog Maura Isles ontmoet op een conferentie enkele andere mensen en gezamelijk besluiten ze om na de conferentie nog een paar dagen te gaan skieen in het gebied. Op weg naar de blokhut raken ze verdwaald in een sneeuwstorm. De auto komt terecht in een greppel en is zodanig beschadigd dat deze niet meer rijden kan. Uiteraard is er geen bereik voor de mobiele telefoon, maar gelukkig vindt het groepje een aantal verlaten huizen met voldoende proviand en brandstof. Daar wachten ze de sneeuwstorm af. Er is wel iets vreemds met de huizen: ze zijn nogal plotseling verlaten. Het eten staat nog op tafel en de huisdieren (inmiddels dood) zijn nog aanwezig.

Inmiddels zijn collega's en vrienden van Maura een zoekactie naar haar gestart. Die wordt gestaakt als er een uitgebrand autowrak wordt gevonden met daarin vier verkoolde lijken, waarvan er eentje voldoet aan het signalement van Maura.

De verlaten huizen blijken van een besloten sekte te zijn, die vastbesloten is dat niemand van de buitenwereld er achter mag komen wat er zich heeft afgespeeld. Dat levert een spannend kat-en-muisspelletje op.

Het verhaal is met vaart geschreven, en vanaf pagina 1 ontzettend spannend. Gerritsen weet de spanning goed te doseren, en houdt steeds voldoende achter de hand zodat je wel door blijft lezen. Ik vond het dan ook 'unputdownable' en heb het binnen een dag uitgelezen.