Petra’s Weblog

13 augustus 2011

Niets blijft verborgen / Simon Beckett

Geplaatst onder: gelezen — Petra @ 11:38

Weer zo'n geweldige thriller van Simon Beckett! De vierde alweer van hem, en nog steeds met de sympathieke forensisch antropoloog David Hunter in de hoofdrol. Het verhaal begint acht jaar geleden, als Hunter beroepshalve bij een opgraving van een slachtoffer van seriemoordenaar Jerome Monk wordt geroepen. Hij ontmoet daar gedragsdeskundige Sophie Keller. Monk is het type ruwe bolster zonder blanke pit en zit vast wegens moord op vier vrouwen. Een van die vrouwen werd dood aangetroffen terwijl Monk er bij stond, met het bloed nog aan zijn handen. Van de andere drie vrouwen is nooit een spoor gevonden, tot nu. Het graf blijkt inderdaad van een van z'n slachtoffers te zijn. Nu zijn er nog twee zoek, een tweeling. Hunter heeft zijn werk gedaan en gaat over tot de orde van de dag.

Acht jaar later staat een rechercheur van destijds, Connors, opeens bij Hunter voor de deur. Hij komt Hunter waarschuwen dat Monk ontsnapt is en misschien wel uit is op een wraakactie op degenen die destijds bij de opgraving van zijn slachtoffer betrokken waren. Niet lang daarna belt Sophie Keller, met wie Hunter nooit meer contact heeft gehad. Ze wil graag met hem praten. Ze spreken af in een pub bij haar in het dorp, maar Sophie komt niet opdagen. Hunter gaat naar haar huis, en treft haar daar bewusteloos en met een hoofdwond aan. Het werk van Monk?

Als Sophie weer enigszins opgeknapt is, wil ze met Hunter toch nog een poging ondernemen om het graf van de vermoorde tweeling te localiseren. Maar ondertussen jaagt Monk op hun.

Erg spannend verhaal. Het komt direct op gang en houdt daarna veel vaart. De karakters van Hunter en Keller zijn goed uitgewerkt. Ook de persoon van Monk komt goed uit de verf en is misschien nog wel de grootste verrassing van het boek. Met een klopjacht in het gangenstelsel van grotten en verlaten mijnen onder Dartmoor en een aantal plotwisselingen wordt de spanning tot het einde goed vastgehouden. Aanrader!

[Vertaling van: The Calling of the Grave, 2010]